Ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Kwan-Jin, a anunţat ieri că dispune de un plan de urgenţă, ce prevede posibilitatea recurgerii la forţă pentru a garanta securitatea cetăţenilor Coreei de Sud care lucrează la complexul industrial Kaesong, un teritoriu nord-coreean închis de Phenian. Coreea de Nord a împiedicat, ieri dimineaţă, accesul muncitorilor sud-coreeni la centrul industrial Kaesong, simbolul cooperării între cele două ţări, dar a indicat că sud-coreenii care se află pe teritoriul centrului ar putea să plece. Potrivit autorităţilor de la Seul, doar nouă sud-coreeni din cei 861 prezenţi în interior au putut să plece înainte de orele amiezii. Mulţi au ales să rămână în cadrul complexului, pentru a asigura buna funcţionare a societăţilor pentru care lucrează, a precizat Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile dintre cele două ţări. La Kaesong, deschis în 2004, lucrează 53.000 de nord-coreeni încadraţi în 120 de întreprinderi sud-coreene, în principal în sectorul industriei prelucrătoare (îmbrăcăminte, încălţăminte, ceasuri, ustensile de bucătărie). Centrul include, de asemenea, mai multe sute de angajaţi sud-coreeni. Închiderea Kaesong, o premieră după 2009 - situl a fost închis pentru o singură zi - intervine în contextul escaladării tensiunilor în Peninsula Coreea. În acelaşi timp, după cum a informat ieri media de la Seul, armatele SUA şi Coreei de Sud au creat o structură specială, care ar urma să preia controlul asupra instalaţiilor nucleare din Coreea de Nord, în cazul unor circumstanţe de urgenţă, potrivit Yonhap. O astfel de acţiune va fi întreprinsă în cazul în care regimul nord-coreean ar pierde controlul asupra acestor facilităţi.
EXPLOZIV ”Rusia este preocupată de situaţia explozivă creată în jurul Coreii de Nord”, a declarat, ieri, ministrul adjunct de Externe, Igor Morgulov. ”Ceea ce se petrece acum preocupă fără îndoială Rusia, pentru că este vorba de o situaţie explozivă în proximitatea graniţelor sale în Extremul Orient”, a declarat Morgulov, subliniind că ”Moscova se teme că orice mică eroare sau defecţiune tehnică poate face ca situaţia din Peninsula Coreea să scape de sub control. Nu cred ca una dintre părţi să-şi asume deliberat scopul de a dezlănţui războiul, dar în atmosfera tensionată actuală este suficientă o eroare elementară umană sau o defecţiune tehnică pentru ca evenimentele să scape de sub control, să ajungă într-un vârf de criză. Facem apel la toate părţile să se abţină de la declaraţii şi acte care ar putea agrava situaţia”.
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a ordonat, vinerea trecută, pregătirile pentru atacuri cu rachete vizând continentul american şi bazele SUA din Oceanul Pacific, în răspuns la zborurile de antrenament ale bombardierelor B-2 americane. Marţi, SUA au promis să apere şi să protejeze aliaţii săi sud-coreean şi japonez în faţa Phenianului. În acest sens, secretarul de Stat american, John Kerry, a calificat comportamentul liderului nord-coreean ca ”periculos şi iresponsabil”.
ÎNDEMNUL PARISULUI ”Franţa doreşte ca Beijingul, care are putere asupra Coreei de Nord, să intervină în criză”, a declarat, ieri, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, adăugând că nu exclude posibilitatea unei recurgeri la arma nucleară din partea unui ”dictator imprevizibil”. ”Am cerut într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi cerem în special chinezilor, care au putere asupra Coreei de Nord, să intervină”, a declarat Fabius, anunţând că va efectua o vizită în China, la sfârşitul săptămânii viitoare. ”În cadrul unei provocări pot exista şi derapaje. Întrucât noul dictator din Coreea de Nord deţine aparent arme nucleare, are, de asemenea, rachete şi repornirea unui reactor nuclear poate avea consecinţe foarte grave atât pentru Coreea de Sud, cât şi pentru China şi Japonia”, a adăugat Fabius.
China a îndemnat, ieri, la ”reţinere în Peninsula Coreeană”, după ce Phenianul a interzis accesul angajaţilor sud-coreeni în complexul industrial intercoreean Kaesong, intensificând tensiunile. Un adjunct al ministrului chinez de Externe, Zhang Yesui, s-a întâlnit marţi cu ambasadorii SUA, Coreei de Nord şi Coreei de Sud, pentru a le prezenta ”îngrijorările puternice ale Chinei”. China, singurul aliat important al Coreei de Nord, apără în mod oficial pacea, stabilitatea şi dezarmarea nucleară a Peninsulei Coreea şi a votat sancţiuni recente împotriva Phenianului. Însă Beijingul nu doreşte măsuri de retorsiune prea dure, care ar putea accelera prăbuşirea economică a aliatului său şi conduce la haos, sosirea în masă a unor refugiaţi nord-coreeni în China sau reunificarea Coreei sub un regim democratic pro-american.