Atac armat într-un tribunal din SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Problemele lui Obama

Atac armat într-un tribunal din SUA

Externe 12 Februarie 2013 / 00:00 321 accesări

Cel puţin trei persoane au fost ucise într-un atac armat produs ieri dimineaţă, într-un tribunal din orăşelul Wilmington din Delaware. Două femei au fost împuşcate mortal de agresorul care a fost şi el ucis. Doi agenţi de securitate au fost răniţi în incident. Deocamdată nu se cunosc cauzele acestei noi tragedii produse pe fondul dezbaterilor intense privind restricţionarea deţinerii şi utilizării armelor de foc în SUA.

RECOMPENSĂ Autorităţile din California au promis o recompensă de un milion de dolari pentru informaţiile care ar putea duce la arestarea fostului ofiţer de poliţie Christopher Dorner, suspectat de trei crime comise între 3 şi 7 februarie. Cu puţin timp înainte de atacuri, Dorner a publicat pe pagina sa de pe Facebook un manifest în care declara că a fost concediat pe nedrept şi că se va răzbuna pe foştii săi colegi. Potrivit unor informaţii, în 2007, el s-ar fi plâns de partenera sa, care ar fi bătut abuziv o persoană în timpul procedurii de reţinere, dar acest fapt nu s-a confirmat în ancheta ulterioară. Dorner insistă că a fost concediat ”din cauza prejudecăţilor rasiale şi a iubirii pentru adevăr”. În manifestul său, Dorner susţine că, în urma concedierii, a fost lipsit de scop în viaţă şi că va fi greu de prins, având în vedere că ştie tacticile poliţiei. El menţionează nume de persoane implicate în concedierea sa. Poliţia a luat sub protecţia sa circa 50 de persoane care ar putea fi în pericol. Căutările bărbatului de 33 de ani au fost iniţiate la începutul lunii. Se presupune că se ascunde în sudul Californiei.

ATAC INFORMATIC MAJOR Un raport al National Intelligence Estimate (NIE) arată că SUA sunt ţinta unui important atac cibernetic care îi pune în pericol competitivitatea economică. Raportul, clasat secret şi provenind de la diverse servicii americane de informaţii, menţionează în primul rând China, scrie ”The Washington Post”. Aceasta este cea mai agresivă ţară care încearcă să pătrundă în sistemele informatice ale instituţiilor şi companiilor americane, cu scopul de a accesa date care să îi permită să obţină un avans în domeniul economic. Potrivit NIE, companii cu legături în domeniile energiei, aerospaţial şi automobilelor sunt cel mai frecvent vizate de atacuri. Pagubele cauzate de aceste atacuri sunt estimate la zeci de miliarde de dolari. NIE citează alte trei ţări aflate la originea atacurilor cibernetice împotriva SUA, şi anume Rusia, Israel şi Franţa. Cu toate acestea, spionajul informatic al acestor ţări este slab în comparaţie cu China. În faţa acestei situaţii, administraţia Obama încearcă să respingă atacurile acestor ţări, depunând plângeri oficiale, expulzând personal diplomatic, restrângând acordarea de vize şi formulând reclamaţii la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).

REDUCEREA ARSENALULUI NUCLEAR Preşedintele SUA va pleda pentru o reducere semnificativă a arsenalului nuclear american în lume, în discursul său privind starea uniunii pe care-l va pronunţa astăzi în Congres, a informat ”New York Times”. Citând oficiali ai administraţiei sub rezerva anonimatului, cotidianul afirmă că preşedintele Obama s-a pus de acord în ultimele luni cu responsabilii armatei americane, în legătură cu posibilitatea de a reduce cu o treime arsenalul SUA. În discursul său, Obama nu va oferi probabil cifre, dar responsabili ai Casei Albe iau în calcul o reducere până la 1.000 a numărului de arme nucleare desfăşurate. SUA au în prezent aproximativ 1.700 de arme nucleare. Conform tratatului semnat cu Rusia în 2010 privind reducerea armelor nucleare ale ambelor ţări, SUA s-au angajat să-şi reducă stocul până la 1.550, înainte de 2018. Însă Obama crede că se pot face reduceri mai drastice şi să se economisească mulţi bani, fără a compromite securitatea ţării în al doilea său mandat. Iar liderii militari au aprobat ideea, a relatat ”New York Times”.

Taguri articol


12