Atac informatic de amploare asupra Centrului Aerospaţial German

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Spionaj tehnologic

Atac informatic de amploare asupra Centrului Aerospaţial German

Monden 16 Aprilie 2014 / 00:00 446 accesări

SUSPECT DE SERVICIU Scandalul programelor utilizate de Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) pentru a spiona este departe de final. Publicaţia germană “Der Spiegel” a titrat că reţelele de calculatoare ale Centrului Aerospaţial German (DLR) au fost infiltrate în urma unui sofisticat cyber-atac, cel mai probabil efectuat de o agenţie de informaţii externe. Instituţia cu sediul la Koln gestionează o serie de proiecte foarte sensibile, din domenii variate, de la cercetarea aerospaţială la energie şi transport. Se pare că o ţară cu resurse considerabile a fost interesată de datele deţinute de specialiştii DLR şi i-a infectat sistemele informatice cu diverse programe malware. Atacul informatic a fost unul complicat, bine coordonat şi a durat câteva luni de zile, ajungând în final să afecteze toate sistemele informatice ale DLR. Specialişti germani în IT au putut urmări doar o parte din software-ul de spionaj şi au adunat numai dovezi circumstanţiale, pentru că programul a fost conceput pentru a se distruge atunci când este descoperit. O sursă citată de publicaţia “Der Spiegel” sub protecţia anonimatului, implicată în anchetă, afirmă că atacul ar avea origine chineză, după codul programului malware, care conţinea unele caractere ale scrierii chinezeşti în comentarii. Totodată, s-au identificat şi erori de scriere recurente caracteristice programatorilor asiatici. Sursa recunoaşte însă că acestea ar fi putut fi folosite doar pentru a ascunde adevărata identitate a atacatorului. Astfel, implicarea unei agenţii de informaţii occidentale, precum NSA, nu poate fi exclusă.

Guvernul german şi-a consolidat eforturile de combatere a cyber-spionajului, în urma dezvăluirilor făcute de fostul consultant IT Edward Snowden cu privire la amploarea programelor de supraveghere electronică folosite de NSA. Autorităţile de la Berlin au fost indignate să descopere că agenţia americană i-a spionat pe cancelarul german, Angela Merkel, dar şi pe alţi cetăţeni germani, exprimându-şi în mod oficial iritarea cu privire la eşecul administraţiei de la Washington de a rezolva problema şi de a pune capăt practicilor de spionaj în masă.

TEHNOLOGIA CARE NE CONTROLEAZĂ De la diverse aplicaţii de pe telefoanele mobile la conturile de pe reţelele de socializare, la bancomate şi routerele din casa internauţilor, oamenii nu au fost niciodată mai spionaţi. În cadrul Congresului pentru Libertatea Cercetării Ştiinţifice, Richard Stallman, fondator al Fundaţiei „Free Software“, a declarat că singurul mod pentru a evita supravegherea electronică este să se petreacă offline cât mai mult timp din viaţă. “Supravegherea începe din propriul computer din casă, pentru că absolut toate programele care nu sunt de uz public ascund funcţii pentru a strânge date”, a afirmat Richard Stallman, autorul software-ului liber Gnu. “Reţelele de socializare, programele pentru achiziţiile online, toate au funcţii pentru a-i localiza pe clienţi, iar acest lucru ar trebui interzis prin lege. Nu mai vorbesc despre telefoanele inteligente, având în vedere că adunând datele GPS din mobil se poate afla cu cine s-a întâlnit o persoană şi unde. Este vorba despre respectarea democraţiei şi scuza că astfel se pot oferi servicii mai bune utilizatorilor nu poate fi validă”, a mai declarat acesta.

Richard Stallman crede că folosirea tehnologiei a devenit un drept universal şi trebuie să existe contramăsuri: “Eu nu am telefon mobil şi sunt conectat la web prin intermediul computerului meu, atunci când vreau eu. Este necesar să se popularizeze folosirea programelor de uz public, pentru că astfel se permite un control colectiv asupra a ceea ce fac aceste programe. Ar trebui să existe presiuni politice pentru a se interzice culegerea de date personale”.

Taguri articol


12