Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a dat ordin vineri să se facă pregătiri pentru atacuri cu rachete strategice împotriva continentului american şi a bazelor americane din Pacific şi din Coreea de Sud. Ordinul, difuzat în cadrul unei reuniuni de urgenţă în cursul nopţii de joi spre vineri cu înalţii comandanţi ai armatei, constituie un răspuns direct la utilizarea bombardierelor americane invizibile B-2, capabile să transporte arme nucleare, în cadrul exerciţiilor militare desfăşurate în comun cu Coreea de Sud, a declarat Kim. ”În eventualitatea unei provocări temerare a americanilor, forţele nord-coreene vor lovi fără milă continentul american, bazele militare din Pacific, inclusiv Hawai şi Guam şi cele din Coreea de Sud”, a declarat Kim. El a declarat că ”zborurile bombardierelor invizibile au fost mai mult decât o demonstraţie de forţă şi echivalează cu un ultimatum al americanilor, arătând că ei vor cu orice preţ să declanşeze un război nuclear”.
Zeci de mii de militari şi civili nord-coreeni au defilat vineri în centrul Phenianului, într-o demonstraţie de susţinere masivă a unui eventual atac împotriva SUA. La defilarea din Piaţa Kim Il-Sung au participat militari, veterani, muncitori şi studenţi. ”Este vorba de un ultimatum al armatei nord-coreene adresat imperialiştilor americani”, a declarat un purtător de cuvânt militar, la începutul defilării.
SUA au anunţat din nou, joi, că sunt ”pregătite să facă faţă oricărei eventualităţi provenind dinspre Coreea de Nord”, potrivit secretarului american al Apărării, Chuck Hagel. Experţi militari americani notează că, pentru moment, intensificarea retoricii belicoase a Coreei de Nord nu este însoţită de acţiuni militare. Phenianul s-a abţinut să închidă complexul industrial Kaesong, situat pe teritoriul Coreei de Nord, la câţiva kilometri de frontieră, exploatat de ambele state coreene. De la începutul lui martie, când au fost adoptate noi sancţiuni ONU împotriva Phenianului, Coreea de Nord şi-a intensificat retorica belicoasă, ameninţând în mod regulat Seulul şi Washingtonul cu lovituri militare şi un război total. ”Dar nu trebuie să interpretăm acest lucru drept semnul unui război iminent, iar acest joc va mai continua o vreme”, crede Kim Yong-hym, expert pentru Coreea de Nord la Universitatea Dongguk. Unii experţi consideră foarte puţin probabil un război adevărat, pe care Coreea de Nord este sigură că îl va pierde, dar se aşteaptă la un gest de nemulţumire din partea nord-coreenilor, asemănător bombardării unei mici insule sud-coreene în noiembrie 2010, când au fost ucise patru persoane. Washingtonul şi Seulul tocmai şi-au consolidat pactul de cooperare militară.
PROPAGANDĂ SAU REALITATE? Presa nord-coreeană a publicat vineri, în mod accidental sau poate voit, două fotografii în care apar hărţi ce dezvăluie atât planuri de lovituri asupra teritoriului american, cât şi detalii despre forţele militare ale Phenianului. Agenţia oficială nord-coreeană KCNA a publicat două fotografii pentru ilustrarea reuniunii de urgenţă convocate în noaptea de joi spre vineri de Kim Jong-un. Acesta apare aşezat la birou, în ceea ce pare o sală de comandament al operaţiunilor militare. În plan secund apare o hartă intitulată ”Plan de lovituri ale forţelor strategice pe continentul american”. Linii par să traseze traiectorii ale unor rachete către SUA. Experţi pentru Coreea de Nord apeciază că această ţară este departe de a stăpâni tehnologia care permite lansarea de rachete cu rază lungă de acţiune. Rachetele pe care Phenianul le deţine în prezent nu au capacitatea să atingă baze militare americane în Pacific, pe insulele Guam şi Hawaii şi cu atât mai puţin pe continentul american. În aceste fotografii apare un ecran amplu, tot în plan secund, care enumeră forţele navale ale ţării, şi anume ”submarine - 40, nave de debarcare - 13, nave pentru depistarea şi distrugerea minelor subacvatice - 6”.