Două poliţiste au fost rănite cu maceta, sâmbătă după-amiază, în centrul oraşului Charleroi din Belgia, de un individ care striga ”Allahu Akbar”. Incidentul a avut loc chiar în apropierea secţiei de poliţie din Charleroi. Agresorul a fost rănit de focuri de armă trase de poliţie şi a murit la spital. Primele elemente ale anchetei trimit în mod clar spre ipoteza unui act terorist, a declarat, sâmbătă seară, premierul Belgiei, Charles Michels. Justiția belgiană a deschis o anchetă pentru tentativă de asasinat terorist în urma atacului de la Charleroi, la 60 de kilometri sud de Bruxelles. Una dintre cele două polițiste a suferit tăieturi adânci la nivelul feței și a fost internată în spital, în timp ce colega sa are răni minore.
În plină alertă teroristă, belgienii nu au scăpat de emoții nici duminică. Un cartier din Liege a fost evacuat duminică dimineaţă, după ce un individ cu o macetă în mână a fost văzut în zonă. Suspectul, de orgine turcă, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost reţinut la scurt timp după ce a fost alertată poliţia, în jurul orei locale 06.20. Potrivit primelor elemente ale anchetei, individul nu a făcut uz de arma sa și nu a fost condamnat penal. Acesta urmează să fie încredinţat Parchetului din Liege, în vederea unei audieri.
Incidentele de la Charleroi și Liege urmează unei serii de atacuri cu cuțit și arme de foc comise în Europa, în ultimele săptămâni, dintre care unele au legătură cu organizații teroriste. Pe 22 martie, mai mulți militanți jihadiști s-au aruncat în aer la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem și într-o stație de metrou din capitala belgiană, 32 de persoane decedând în atentatele sinucigașe. Cu patru luni înainte, o serie de atacuri teroriste coordonate, comise la Paris, s-au soldat cu moartea a 130 de persoane. Unii dintre indivizii implicați în atentatele din capitala franceză aveau domiciliul în Belgia. Pe teritoriul belgian, nivelul de alertă antiteroristă este în prezent menținut la 3, pe o scară maximă de 4, ceea ce se traduce prin situație gravă, cu o amenințare posibilă și probabilă. Din păcate, nivelul de alertă nu servește la nimic în prevenirea atacurilor lansate de indivizi radicalizați sau cu tulburări psihice.