FĂRĂ STAT „NAŢIONAL” Mai mult ca niciodată, pretenţiile ungurilor au crescut şi s-au înmulţit în ultimii doi ani, chiar sub nasul preşedintelui Traian Băsescu şi al premierului Boc, care, de dragul menţinerii la guvernare a PDL-ului, le-au permis maghiarilor să ceară tot felul de legi, care au adus atingere integrităţii statului român. După pretenţii cum ar fi studierea geografiei şi istoriei României în limba maghiară sau declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, cei de la UDMR vin acum cu o altă trăsnaie. Sub oblăduirea portocaliilor, care se pare că au împumutat verdele de pe drapelul Ungariei, deputaţii UDMR au depus, marţi, un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, prin care se elimină caracterul naţional al statului român, cu toate că dispoziţiile legii fundamentale privind caracterul naţional nu pot face obiectul revizuirii. Articolul 1 din Constituţia actuală a României prevede, la alineatul 1, că „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. Numai că cei de la UDMR doresc ca statul român să fie doar „suveran, independent, unitar şi indivizibil”, fără caracter naţional.
PROPUNERE HALUCINANTĂ Propunerea UDMR de eliminare din Constituţie a caracterului naţional al statului a stârnit reacţia vehementă a Opoziţiei, dar şi a unor parlamentari ai Coaliţiei de guvernare, care susţin că amendamentul Uniunii este inacceptabil. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că amendamentul UDMR este nerealist. Ponta a afirmat că discuţia despre modificarea Constituţiei înaintea alegerilor face ca amendamentele depuse de unele formaţiuni să fie pur electorale, motivate de competiţia politică. De asemenea, liderul grupului PSD din Cameră, Mircea Duşa, a declarat că judeţele Harghita şi Covasna sunt deja „stat în stat” şi că propunerea UDMR vine pe fondul situaţiei de haos din România. La rândul său, deputatul PNL Alina Gorghiu, membru în Comisia juridică a Camerei, a declarat, ieri, că propunerea UDMR depăşeşte limitele revizuirii Legii Fundamentale.
PREŞEDINŢIA, LIPSĂ DE REACŢIE Reacţii adverse au venit şi de la democrat liberali, deputatul Raluca Turcan declarând că speră că este o glumă propunerea UDMR, menţionând că acest lucru, dar şi subiectul Ţinutului Secuiesc, nu ar trebui să fie negociate cu partenerii din Uniune. Propunerea este criticată şi de liderul PC, Dan Voiculescu. El afirmă că, în mod normal, Preşedinţia ar fi trebuit să reacţioneze prompt la pretenţiile UDMR. „Dar Traian Băsescu tace. Este o tăcere laşă, preşedintelui fiindu-i frică să-şi supere un partener de guvernare. Cel care a atacat abject repere istorice ale României nu are curajul de a apăra caracterul „naţional” al statului român. Din contră, aşteaptă să reacţioneze opoziţia, sperând că o tensionare a relaţiilor UDMR - USL l-ar ajuta în negocierile cu UDMR pe proiectul reorganizării administrative. Specialist în trocuri, Traian Băsescu pare dispus să accepte un schimb „stat naţional” - „reorganizare administrativă”, considerând că retrasarea unităţilor administrativ-teritoriale este ultima şansă a actualului regim de a evita o înfrângere categorică în 2012”, susţine Voiculescu.