Atacul la pensii, cauzat de sărăcie. Sărăcia, cauzată de incompetență

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pilonul II va fi „opțional“

Atacul la pensii, cauzat de sărăcie. Sărăcia, cauzată de incompetență

Economie 30 Mai 2018 / 17:30 790 accesări
Pilonul II e folosit de Guvern pentru acoperirea eternului deficit din Pilonul I

Pilonul II e folosit de Guvern pentru acoperirea eternului deficit din Pilonul I

Pilonul II va fi opțional, a confirmat ministrul Muncii. În opinia opoziției, e un semn clar că situația finanțelor țării e dezastruoasă, Guvernul având nevoie de acești bani pentru a acoperi majorările pensiilor de stat, programate la 1 iulie. Din altă parte e mai greu să ia, ținta preferată la rectificări, adică investițiile, fiind deja „secată“ (investițiile naționale sunt deja la un minim istoric, ce să mai iei?). În plus, statul se împrumută deja ca să plătească salariile, iar dobânzile sunt tot mai mari.

CA LA VECINI Pilonul II de pensii va fi opțional, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la România TV - „Această variantă, comunicată încă de anul trecut, este bătută în cuie. Nu-l naţionalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor participanților la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au aşteptări. Şi că am constatat că foarte multe persoane cred că vor avea pensia de stat echivalentă cu a celor care nu sunt la Pilonul II, la care suplimentar se va mai adăuga şi această pensie. Nu. Se ia o parte din contribuţia la Pilonul I, ca să se asigure pensia de la Pilonul II“. Pe de altă parte, vicepreședintele PNL Florin Cîțu subliniază că același lucru s-a întâmplat și în Ungaria, și în Polonia - „Și ei au luat banii de la Pilonul II de pensii, doar că atunci erau în criză economică și au justificat asta cu nevoia de a acoperi deficitul bugetar. Deci trebuie să înțelegem că în România se dă un semnal foarte clar despre situația finanțelor publice. Umblându-se la Pilonul II, este clar că dezastrul în Finanțe este foarte mare. Asta spune și Comisia Europeană (și o spun toate datele și documentele). S-a început distrugerea reformei pensiilor la începutul acestui an, când s-a făcut scăderea contribuției de la 6 la 3,75%. Ăsta a fost un prim pas. Acum este pasul doi, în care fac facultativă contribuția. De fapt, o opresc“. În opinia sa, suspendarea contribuției va acoperi măririle de pensii de la 1 iulie; altfel, nu există bani.

DEZASTRU De altfel, marți, șeful Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, avertiza că deficitul bugetar va sări de 3% din PIB, dacă nu se aplică corecții la rectificare, problema mare acum fiind partea de cheltuieli - „Mai la toate veniturile avem o subperformanță, cu excepția a două capitole, impozitul pe salarii și venit, respectiv CAS. Explicația este aceeași - avem o dinamică a salariilor mult mai rapidă decât cea luată în calcul la construcția bugetară. În martie am avut o creștere a lefurilor în economie de peste 15%. La TVA avem un plus cu 1,1%, iar bugetul este construit pe o creștere cu 14,5% pentru tot anul în curs... E o diferență mare“. El mai puncta că la cheltuieli, creșterea este de 21,5%, la patru luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, comparativ cu un buget bazat pe un avans anual de numai 13,9% - „Cheltuielile cu personalul au crescut cu 20,4%, în ianuarie - aprilie, deși s-a bugetat doar 16,6%. La rectificările bugetare va fi nevoie de realocări de resurse către cheltuielile cu personalul. Și asta nu e tot. La dobânzi avem un plus cu 56,2%; bugetul a fost bazat pe o creștere cu 19,5%. La asistență socială - plus 10,8%; bugetat - 6,5%. Și asta în condițiile în care nu a intrat încă în vigoare creșterea pensiilor (urmează la 1 iulie)“. Cu banii, mai greu. Investițiile sunt la un minim istoric, deci nu pot fi luați de acolo. Dobânzile au crescut, iar statul se împrumută deja pentru salarii. Decizia de a „atenta“ la Pilonul II începe să capete sens (guvernamental - n.r.).



12