Atacul lui Băsescu la procurorul general, iertat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CSM ia decizii după ureche?

Atacul lui Băsescu la procurorul general, iertat

• Opinia UNCJR în cazul lui Constantinescu, considerată atac la Justiție
Justiție 20 Martie 2015 / 00:00 641 accesări

La Consiliul Superior al Magistraturii a fost, ieri, o zi agitată. Motivul? Declarațiile recente ale fostului președinte Traian Băsescu la adresa procurorului general Tiberiu Nițu, despre care a spus că ar fi tras la Revoluția din decembrie 1989, când era militar în trupele de Securitate, și probabil că ”a împușcat câțiva teroriști”. Ședința plenului CSM a început cu discuții aprinse pe tema solicitării judecătorului Horațius Dumbravă de a fi suplimentată ordinea de zi cu oportunitatea sesizării Inspecției Judiciare (IJ) privind afirmațiile lui Băsescu. Cererea lui Dumbravă nu a fost acceptată de plen. Cea care s-a opus cu vehemență a fost însăși șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu. Drept urmare, Dumbravă și alți membri CSM au decis să sesizeze, pe cont propriu, Inspecția Judiciară.

PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALȚII CIUMĂ Faptul că CSM analizează cazurile cu ocale diferite nu mai este o noutate. Dacă în cazul lui Băsescu, care este nominalizat în numeroase dosare și își permite să atace pe oricine din Justiție, chiar și pe procurorul general al României, CSM a spus că nu trebuie sesizată Inspecția Judiciară, în cel al președintelui ales al Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, lucrurile au stat cu totul diferit. CSM a sesizat IJ pentru a verifica pozițiile publice pe care le-au avut CJC și Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) cu privire la cazul lui Constantinescu. ”Plenul Consiliului a apreciat că punctele de vedere ale UNCJR și CJC  au avut ca rezultat o încălcare a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, cu consecința afectării imaginii DNA, a instanței judecătorești care a dispus măsura arestării și a magistraților care au instrumentat dosarul, dar și a independenței sistemului judiciar”, se arată într-un comunicat remis ieri de CSM. Amintim că atât CJC, cât și UNCJR au calificat public ca fiind criminală solicitarea DNA privind arestarea preventivă a șefului ales al CJC, în condițiile în care încercarea sa de a se trata de cancer în SUA a fost interpretată de procurori ca fiind fugă din fața Justiției. În viziunea CSM, opinia președinților de Consilii Județene privind prigoana procurorilor împotriva lui Constantinescu reprezintă un atac la adresa Justiției, dar când vine vorba de Băsescu, un personaj care a măturat pe jos cu oamenii din Justiție ori de câte ori nu i-a convenit ceva, același CSM închide ochii. În cazul lui Băsescu, jurnalistul Radu Tudor semnalează faptul că CSM și IJ dau dovadă de moliciune și nu acționează suficient de ferm pentru a proteja Justiția.

TELEFONUL BUCLUCAȘ În altă ordine de idei, CSM anchetează și telefonul pe care i l-a dat Traian Băsescu lui Tiberiu Nițu, după cum a declarat procurorul general, care a afirmat că Băsescu a sunat la cabinetul procurorului general pentru a vorbi cu acesta pe tema dosarului Nana, imediat după instituirea sechestrului asigurător pe terenuri. Inițial, Traian Băsescu a negat că ar fi încercat să ia legătura cu acesta, dar marți seară a confirmat că l-a sunat pe procurorul general Tiberiu Nițu, dar nu pentru a-l întreba despre Nana.

Taguri articol


12