Plan de recuperare a informaţiilor. Atacurile cibernetice coordonate ar putea avea un efect catastrofal la nivel mondial, avertizează oamenii de ştiinţă din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). O succesiune de astfel de atacuri ar putea avea acelaşi impact negativ precum o pandemie sau un colaps al sistemului financiar mondial. Autorităţile sunt sfătuite să elaboreze un plan de recuperare a sistemelor computerizate şi să consolideze legile privind securitatea cibernetică, în sensul extinderii lor la nivelul întregii populaţii a globului. Autorităţile ar trebui să fie precaute în ceea ce priveşte o eventuală combinare a acestor evenimente, adică două atacuri cibernetice ce ar putea avea loc simultan sau un atac cibernetic care s-ar putea produce în timpul unui dezastru natural.
Reacţie în lanţ. Oamenii de ştiinţă au descoperit o serie de evenimente pe fondul cărora un atac cibernetic ar putea produce un şoc la nivel mondial. Unul dintre aceste evenimente este o eventuală furtună solară care ar putea distruge canale de comunicare esenţiale, precum sateliţii. O astfel de furtună solară a avut loc în anul 1858, iar cercetătorii avertizează că un eveniment similar s-ar putea produce în perioada 2012-2013. Cercetătorii OECD mai avertizează autorităţile şi asupra unei eventuale defecţiuni fără precedent a Internetului şi a incapacităţii oficialilor de a ajunge la o înţelegere pentru a o remedia.
Se apreciază că limbajul folosit de autorităţi şi slaba capacitate de analizare a atacurilor cibernetice împiedică guvernele să dezvolte un plan de apărare cibernetică. ”Nu ne ajută cu nimic faptul că autorităţile utilizează termenii de