În cadrul proiectului ArheoTACT, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România - filiala Constanța-Tulcea (ANR) și cu ajutorul voluntarilor de la LIONS Club Constanța, organizează „Atelier de pictură Ebru“. Atelierul va fi susținut în totalitate, sub coordonarea profesoarei Serin Turkoglu, de către membri ai ANR, persoane cu dizabilități de vedere în diferite grade, și va avea loc în datele de 8 și 12 iunie 2017, între orele 13.00 și 15.00, la sediul MINAC (Piața Ovidiu nr. 12, Sala Ovidiana).
Atelierul constituie parte integrantă a workshop-ului de restaurare și creație denumit "Vibrația formelor", care va cuprinde două manifestări distincte, dar complementare: pictură Ebru și restaurare ceramică.
Pictura Ebru este o terapie prin artă, în multe țări din Europa fiind aplicată pentru copii și adulți nevăzători, cu rezultate pozitive; aceste persoane au nevoie de activități artistice-plastice pentru echilibrul interior. Fiecare culoare va fi reprezentată printr-o formă geometrică.
Reamintim că proiectul ArheoTACT, câștigat în cadrul programului de finanțare „Lumea prin culoare și sunet“ - ediția 2016, este susținut de "Fundația ORANGE România" și propune facilitarea accesului persoanelor cu deficiențe de vedere la patrimoniul istoric și arheologic al Dobrogei, printr-o abordare fizică și de conținut. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt persoanele (copii și adulți) cu deficiențe de vedere.
Proiectul este implementat în perioada 1 iulie 2016 - 31 august 2017, valoarea totală a acestuia fiind de 270.015 lei, din care 222.265 lei (82,32%) reprezintă sponsorizare "Fundația ORANGE România".