Ateliere de olărit la Muzeul de Artă Populară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trei zile de demonstrații

Ateliere de olărit la Muzeul de Artă Populară

Monden 23 Iulie 2015 / 00:00 2424 accesări

La Muzeul de Artă Populară (MAP), tradițiile care definesc spiritul autentic românesc sunt respectate, prețuite și prezentate oricui vrea să le descopere. Cei care vor să treacă dincolo de pragul unei expoziții sunt așteptați de astăzi până sâmbătă, între orele 9.00 - 22.00, pe platoul din fața muzeului constănțean de etnografie, pentru a vedea cum lutul prinde „viață” și formă pe roata olarului.

Va veni cu roata olarului, tocmai din Braniștea de Galați, Marcel Mocanu. Din cel mai vechi centru de ceramică din România, de la Horezu, va veni la Constanța și familia Gheorghe și Maria Iorga. Tot din județul Vâlcea va sosi și Eugen Pătru, pentru a prezenta celebra ceramică de Vlădești. Un alt centru important de olărit din țară, cel de la Corund, Harghita, va fi reprezentat de meșterul Mathe Denes. „În cele mai vechi centre de olărit din țară, meșteșugurile sunt vii și astăzi. În aceste spații, olăritul are continuitate, fiind transmis din tată în fiu”, a spus directorul MAP, dr. Maria Magiru. Activitatea „Olăritul, între tradiție și contemporaneitate” este inclusă în cadrul ciclului de manifestări inițiat de MAP și intitulat „Meșteșuguri tradiționale”.

DIN ATELIER, ÎN MUZEU După ce îi vor vedea pe meșteri la lucru, iubitorii artei populare pot păși pragul MAP pentru a regăsi, în valoroasa expoziție permanentă a muzeului, obiecte de ceramică din secolele XVII-XIX.

În zilele ce vor urma, în fața muzeului de etnografie de la malul mării vor fi reprezentate și alte meșteșuguri: cel ce are în prim-plan confecționarea costumului popular și cel în care „vedetă” va fi lemnul, care sub mâini iscusite va căpăta formă și... suflet.

Taguri articol


12