Atelierul de Teatru Forum. Spectatorul devine actor pentru o seară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
“Seri de teatru la Pontul Euxin”

Atelierul de Teatru Forum. Spectatorul devine actor pentru o seară

Cultură 23 August 2019 / 20:17 4787 accesări

Proiectul “Seri de teatru la Pontul Euxin”, finanţat de Primăria Municipiului Constanţa şi desfăşurat în Amfiteatrul din spatele Ţării Piticilor din Parcul Tăbăcăriei conţine un element inovator pentru scena constănţeană: Atelierul de Teatru Forum. Creat de regizorul Augusto Boal ca o metodă de intervenţie socială, a fost intitulat iniţial Theatre of the Oppressed. Acest gen de artă spectaculară face legătura direct cu publicul şi este cea mai tranşantă metodă de a interacţiona.

Teatru Forum înseamnă că vocea publicului se face auzită, este despre public şi cu publicul, este despre problemele cotidiene, despre supărări sau bucurii, despre micile sau marile realizări pe care publicul vrea să le împărtăşească, este despre viaţă. Teatru Forum înseamnă viaţă. Cât se poate de reală!

La Constanţa, acest Atelier de Teatru Forum a înregistrat un imens succes. Povestea sa a început odată cu proiectul „Seri de teatru la Pontul Euxin”, pe 1 august şi se va încheia pe 25 august 2019. Concret, publicul prezent în prima seară a evenimentului a fost rugat să dea idei pentru elaborarea unor scenarii cu final deschis. Ideile au fost notate de actori, iar scenariile scrise pentru fiecare zi de reprezentaţie. Artiştii, studenţi ai Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi actori, s-au bazat mult pe improvizaţie şi au reuşit performanţe notabile în ceea ce priveşte acest gen. După cum menţionam mai sus, performingul este cu final deschis, cu alte cuvinte, la finalul reprezentaţiei, un spectator este invitat să ia locul unui actor şi să schimbe ceva, cu ajutorul improvizaţiei, în povestea prezentată, în funcţie de experienţa, creativitatea, bagajul său cultural şi social. Actorii reiau povestea cu spectatorul în rolul pe care l-a ales, spre deliciul publicului.

În fiecare seară, de pe 1 august şi până acum, spectatorii au furnizat un excelent material uman şi experimental asumându-şi, curajoşi, demersul de a evolua scenic. Mulţi dintre ei au declarat că ar face acest exerciţiu în mod regulat deoarece rutina cotidiană a reuşit să împingă empatia şi conştientizarea reală în ce priveşte problematici precum discriminarea sub toate formele ei, efectele alcoolului, drogurilor şi abuzurilor, cutumele negative ale sistemelor (administrative, de sănătate, educaţie, etc.) pe ultimul loc în topul preocupărilor de zi cu zi. Alţii au declarat că nu aprofundaseră suficient anumite aspecte ale acestor subiecte şi au fost luaţi prin surprindere de propriile lor reacţii.

Artiştii implicaţi în acest proiect al Atelierului de Teatru Forum, care au făcut eforturi speciale de gândire şi improvizaţie pe întreg parcursul evenimentului sunt: Loredana Adăscăliţei, Edoard Petre, Denisa Todireanu, Graţian Prisacariu, Ionuţ Dulgheriu, Daniela Cojan, Catinca Hanţiu (elev al Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”). Scenariile au fost elaborate de Alina Cristea, cadru didactic al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Potrivit organizatorilor, dacă publicul îşi exprimă dorinţa – pe site-ul sau pagina de Facebook a proiectului – ca Atelierul de Teatru Forum să continue, se va găsi o modalitate de realizare a acestui demers.

Proiectul „Seri de teatru la Pontul Euxin” continuă până pe data de 25 august. Intrarea este liberă!

Taguri articol


12