Atenție: tulpină a virusului gripal care dă forme severe de boală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atenție: tulpină a virusului gripal care dă forme severe de boală!

Sănătate 06 Ianuarie 2015 / 00:00 3791 accesări

Populația este atenționată de către experți ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi autorităţilor sanitare europene că în SUA şi Europa au fost identificate cazuri de gripă cu o tulpină A/H3N2, care este uşor diferită de cea din vaccinul existent şi care poate da forme severe de boală, recomandându-se totuşi continuarea imunizării. Reprezentantul în România al OMS, dr. Victor Olsavszky, a declarat, ieri, că acest lucru nu compromite componenta A/H3N2 din vaccinul existent. ”Potrivit rapoartelor internaţionale, specialiştii se aşteaptă ca această tulpină, diferită din punct de vedere genetic, să fie asociată cu un număr de cazuri severe de gripă”, a adăugat reprezentantul OMS. Acesta a explicat că virusul gripal de tip A are astfel de manifestări. În urmă cu șase ani a fost o situație similară, a adăugat dr. Victor Olsavszky. ”Dar nu este o tulpină sută la sută nouă, care să nu semene cu nimic şi să ne dea probleme mari, cum a fost la pandemia de gripă de acum câţiva ani. Până acum însă, nu sunt încă date suficiente şi nu au fost izolate suficiente tulpini ca să putem vorbi mai mult despre ea”, a spus specialistul.

ACTIVITATE GRIPALĂ SCĂZUTĂ

În buletinul informativ emis de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) şi OMS Europa se mai precizează că activitatea gripală pe continent rămâne scăzută în majoritatea celor 29 de ţări care raportează îmbolnăvirile şi că predominant este virusul de tip A, cu A/H3N2, pentru care a fost fabricat vaccinul existent. Autorităţile sanitare mai spun, pe de altă parte, că virusurile gripale care circulă sunt sensibile la antivirale de tipul Oseltamivir sau Zanamivir. Totodată, se precizează că situaţia privind gripa va fi atent monitorizată, fiind necesară transmiterea ghidurilor de tratament către clinicieni, inclusiv a folosirii de antivirale. În România, până la sfârşitul lui 2014, au fost confirmate trei cazuri de gripă, două de tip B şi unul A/H3N2. Până la 21 decembrie au fost vaccinate antigripal 353.270 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătăţii, cumpărat din străinătate.

VACCINARE

Precizăm că, luna trecută, alte 22.000 doze de vaccin antigripal au ajuns la Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța de la MS. Reamintim că, pe 17 noiembrie, DSPJ Constanța a făcut recepția a 7.900 de doze de vaccin, doze care au ajuns în spitale, centre de plasament, cămine de bătrâni, potrivit directorului adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov. Cele care au ajuns recent au fost distribuite medicilor de familie pentru vaccinarea populației considerate la risc (bătrâni, bolnavi cronici, gravide, copii). Potrivit medicilor, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii şi a gripei.



12