Atentat cu buldozerul, la Ierusalim

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atentat cu buldozerul, la Ierusalim

Externe 06 Martie 2009 / 00:00 462 accesări

Un bărbat a intrat cu un buldozer într-o maşină de poliţie pe un bulevard din Ierusalim, înainte de a fi împuşcat mortal de poliţişti. Doi poliţişti, aflaţi în maşină, au fost uşor răniţi. Potrivit martorilor oculari citaţi de postul public de radio, şoferul a folosit cupa buldozerului pentru a lovi maşina de poliţie. Se pare că şoferul buldozerului a încercat să atace alte vehicule, inclusiv un autobuz, la intersecţia Golomb din Ierusalim. Un şofer de taxi care a observat că buldozerul încerca să se apropie de autobuz a fost primul care a deschis focul spre şofer, în sprijinul său venind agenţii de poliţie. Potrivit informaţiilor preliminare, buldozerul a împins maşina de poliţie aproximativ 30 de metri, încercînd să lovească şi autobuzul. Buldozerul s-a oprit într-un releu electric, fără a lovi autobuzul în care se aflau fete pregătite pentru sărbătoarea evreiască Purim. Numeroase persoane care au asistat la incident au intrat în stare de şoc, primind îngrijiri medicale la faţa locului.

Incidentul a avut loc după ce miercuri seară un lider al aripii armate a organizaţiei Jihadul islamic a murit din cauza rănilor suferite în urma unui raid al aviaţiei israeliene asupra Fîşiei Gaza. Khaled Kharb Khalad Shaalan, reprezentant de rang înalt al Brigăzilor al-Qods, aripa armată a Jihadului islamic, a murit din cauza rănilor suferite, potrivit unui comunicat al mişcării radicale islamiste. Adjunctul său, Hamzia al-Najah, care a fost rănit în timpul acestui raid, este în stare critică. Conform unei surse medicale palestiniene, alţi cinci palestinieni au fost răniţi în urma atacului israelian. Acesta a vizat un vehicul care circula în apropierea taberei de refugiaţi de la Jabaliya, la bordul căruia se aflau membri ai Brigăzilor al-Qods, a declarat un purtător de cuvînt al mişcării radicale, care a precizat că mişcarea va răzbuna această agresiune.

În ciuda acestor violenţe sînt tot mai multe semnale că procesul de pace din Orientul Mjijlociu va fi reluat. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, l-a acuzat miercuri pe liderul spiritual iranian, Ali Khamenei, de ingerinţă clară în afacerile palestiniene în urma apelului adresat acestora de a opta pentru o rezistenţă armată. Ayatollahul a declarat că „rezistenţa este singurul mijloc de salvare a Palestinei”, calificînd Israelul drept „tumoare canceroasă”, în deschiderea unei conferinţe la Teheran privind Fîşia Gaza. Preşedintele moderat palestinian Mahmud Abbas i-a răspuns imediat: „Transmitem un mesaj Iranului: încetaţi să vă mai amestecaţi în problemele noastre”, acuzînd regimul de la Teheran că agravează divergenţele între palestinieni în condiţiile în care gruparea al-Fatah încearcă reconcilierea cu mişcarea radicală Hamas, care deţine controlul în Fîşia Gaza. Conferinţa de la Teheran, care a reunit timp de două zile reprezetanţi ai statelor din regiune şi delegaţii sud-africane şi nigeriene, se vrea un răspuns la cea de la Sharm el-Sheikh. La rîndul său, Marea Britanie este dispusă să aibă contacte directe cu aripa politică a mişcării şiite libaneze Hezbollah, în urma intrăii acesteia în Guvernul de uniune naţională în luna iulie. Mişcarea Hezbollah este o altă sursă de instabilitate în Orientul Mijlociu, care însă face pentru prima dată pasul de a renunţa la aripa sa militară.



12