Atentat cu maşină-capcană în Caucazul rus

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atentat cu maşină-capcană în Caucazul rus

Externe 28 Ianuarie 2011 / 00:00 414 accesări

Patru persoane au fost ucise iar alte şase au fost rănite, miercuri, în urma exploziei unei maşini-capcană, în faţa unei cafenele, la Hasaviurt, în Daghestan, republică situată în Caucazul rus, au anunţat agenţiile ruse, citând forţele de ordine locale, la două zile după atentatul de la Moscova. Explozia s-a produs miercuri seara, în faţa cafenelei Karavan, la periferia oraşului Hasaviurt, în această republică vecină cu Cecenia. Trei morţi şi şapte răniţi au fost aduşi la spital. Un rănit a murit pe masa de operaţie, a declarat o sursă medicală. Victimele sunt clienţi ai cafenelei. Daghestanul, situat între Cecenia şi Marea Caspică, este una dintre republicile Caucazului rus cele mai afectate de violenţele cu care se confruntă această regiune instabilă, de la cele două războaie succesive purtate de forţele ruse în Cecenia, începând din 1994. Acest atentat are loc la două zile după atacul comis luni seara la Moscova, pe aeroportul Domodedovo, în care au fost ucise 35 de persoane, iar alte peste 100 au fost rănite.

Niciun element al anchetei nu a fost comunicat oficial despre atentatul de la Domodedovo şi nu a fost primită nicio revendicare. Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că atentatul nu are nicio legătură cu Cecenia. Dar surse din cadrul poliţiei au acuzat rebelii din Caucazul de Nord. Anchetatorii ruşi au realizat o listă cu până la zece suspecţi aflaţi în spatele atacului terorist de pe aeroportul Domodedovo. Cotidianul ”Kommersant” a anunţat ieri că o sursă apropiată de investigaţie a identificat primul suspect în persoana unui locuitor rus din regiunea Stavropol. Suspectul, cunoscut sub numele de Razdobudko, ar fi membru al grupării teroriste Nogai Jamaat, creată în octombrie 2010. Razdobudko ar putea fi unul dintre organizatorii sau chiar unul dintre autorii atentatului de luni. Citând surse din cadrul FSB (Serviciul fedral rus de Securitate), cotidianul ”Moskovski Komsomoleţ” a publicat o versiune foarte detaliată a faptelor, în care ar fi implicat un commando din Caucazul de Nord, ce ar fi planificat, iniţial, o explozie lângă Piaţa Roşie, în noaptea de Revelion.

Atentatul de la Moscova şi continuarea exploziilor şi atacurilor în Caucazul de Nord fac să planeze îndoieli asupra Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014, care se pregătesc la Soci, pe litoralul Mării Negre, un oraş situat la doar câteva sute de kilometri de zonele instabile. ”Nivelul ameninţării teroriste în Rusia este mai ridicat decât în Israel. La noi, războiul este mai intens decât războiul între israelieni şi palestinieni”, a apreciat directorul Biroului rus al Interpolului. ”Numai în Caucazul de Nord, anul trecut au avut loc 900 de atentate teroriste, dintre care 18 au fost comise de kamikaze”, a precizat generalul rus Vladimir Ovcinski. Activitatea teroriştilor va continua să se intensifice, din cauza sărăcirii locuitorilor din această zonă muntoasă, a adăugat el. După primul Război din Cecenia (1994-1996) între forţele ruse şi separatişti, rebeliunea s-a islamizat în mod progresiv şi a început să treacă, treptat, dincolo de frontierele cecene, transformându-se, la mijlocul anilor 2000, într-o mişcare islamistă armată, activă în tot Caucazul de Nord.

Comitetul de anchetă în domeniul transporturilor din Rusia i-a acuzat pe poliţiştii de pe aeroportul Domodedovo că au extorcat sume de bani de la pasagerii străini, în loc să le asigure securitatea. Sute de mii de cetăţeni din ţări ale Asiei Centrale trăiesc şi muncesc în Rusia, pentru a scăpa de sărăcia din ţările lor. Ei sunt o ţintă privilegiată a poliţiştilor corupţi, care pretind sume de bani, sub ameninţarea cu expulzarea. După atentatul sinucigaş de luni, autorităţile au apreciat că direcţia aeroportului a dat dovadă de nepăsare în domeniul securităţii. Presa rusă insista asupra faptului că atât poliţia, cât şi serviciile speciale (FSB) sunt de vină pentru că nu au fost capabile să împiedice asemenea atacuri. În opinia preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, ”poliţia rusă este cangrenată de corupţie, iar vasta reformă a forţelor de ordine, dispusă în urmă cu un an, nu a fot încă adoptată”. În ţară izbucnesc frecvent scandaluri de deturnare de fonduri, crime, falsificare de dovezi şi violuri, în care sunt implicaţi poliţişti. Cotidianul rus ”Kommersant” anunţa, ieri, arestarea a 30 de ofiţeri din cadrul poliţiei rutiere, în regiunea Volgograd, cărora subordonaţii lor le ofereau săptămânal 7.500 de euro, reprezentând sume extorcate în timpul misiunilor de patrulare. Între martie 2010 şi ianuarie 2011, ei ar fi extorcat circa 68.000 de euro.



12