Atentat fără precedent la Oslo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teroare în Norvegia

Atentat fără precedent la Oslo

Eveniment 23 Iulie 2011 / 00:00 1109 accesări

Şapte morţi, zeci de răniţi. Cel puţin şapte persoane au murit şi mai multe sunt rănite în urma unui atentat fără precedent care a fost comis vineri, în centrul capitalei norvegiene, în apropierea unor instituţii şi clădiri guvernamentale. Deocamdată, bilanţul victimelor nu a fost stabilit definitiv, dar agenţia de ştiri NTB a anunţat că sunt confirmate şapte decese. În ceea ce priveşte răniţii, informaţii iniţiale anunţau cel puţin opt, iar ulterior, presa locală a menţionat zeci de persoane care primesc îngrijiri ambulatoriu sau în instituţiile medicale. Mai multe surse, inclusiv din cadrul partidelor, au confirmat că toţi membrii Guvernului, inclusiv premierul, sunt teferi şi în siguranţă. Majoritatea geamurilor de la clădirea guvernamentală centrală, care are 17 etaje, s-au spart. Geamurile biroului premierului s-au făcut ţăndări, dar şeful Guvernului nu se afla în încăpere.

CIOBURI, FRAGMENTE METALICE ŞI FUM S-AU RĂSPÂNDIT PE MAI MULTE SUTE DE METRI. Potrivit poliţiei, atacul a vizat Ministerul Petrolului şi Afacerilor Energetice, unde s-a produs un incendiu în urma exploziei. În zonă mai erau biroul premierului, Ministerul Finanţelor, dar şi sediul celui mai mare tabloid din ţară, ”Verdens Gang” (VG). La un moment dat, a circulat informaţia că s-a produs şi o a doua explozie, dar ulterior s-a dovedit a fi falsă, nefiind vorba decât de o singură explozie uriaşă. Un oficial guvernamental a declarat că mai sunt oameni blocaţi în zona unde a avut loc atentatul. Supravieţuitorii au relatat că au simţit un miros puternic de sulf, ceea ce a determinat poliţia să investigheze ipoteza unei maşini-capcană pentru care s-a folosit ca explozibil îngrăşământ pe bază de nitrat. Al-Qaida din Peninsula Arabică a publicat, la începutul acestui an, un manual care conţinea instrucţiuni de fabricare a unei bombe pe bază de îngrăşământ. Nu se ştie deocamdată dacă a fost amplasată o bombă sau a fost o maşină-capcană dar au existat relatări despre carcasa unei maşini carbonizate în apropiere de locul deflagaţiei. Poliţia a procedat imediat la evacuarea populaţiei din zona afectată de explozie, temându-se că ar putea fi mai multe bombe.

PREŞEDINTELE SUA A FOST INFORMAT DESPRE ATACURILE DIN NORVEGIA. UN ANALIST PE PROBLEME DE SECURITATE A DECLARAT CĂ EVENIMENTELE DE LA OSLO PAR UN ATAC MAJOR, COORDONAT, AMINTIND DE ATENTATELE DE LA MUMBAI DIN 2008 ŞI CARE PAR SĂ POARTE MARCA AL-QAIDA.

Pachet suspect la TV2. Clădirea postului norvegian de televiziune TV2 a fost izolată vineri, din cauza unui pachet suspect depistat după atentat. Anterior, premierul intervenise telefonic la postul respectiv şi declarase că ”situaţia este foarte serioasă”. Poliţia l-a sfătuit să nu spună unde se află. Pe străzile capitalei norvegiene a domnit haosul dar, din fericire, atentatul s-a produs într-un moment în care nu exista o circulaţie intensă. Atentatul s-a produs la ora locală 15.26, când mulţi dintre funcţionari deja plecaseră acasă. În plus, vineri era zi liberă în Norvegia şi mulţi oameni au plecat deja în vacanţa ocazionată de weekend-ul prelungit.

Atac într-o tabără de copii. Cinci persoane au fost rănite după ce un individ îmbrăcat în uniformă de poliţist a deschis focul într-o tabără a tineretului laburist, organizată pe o insulă din nordul capitalei norvegiene, la care, potrivit unor informaţii neconfirmate, urma să participe şi premierul norvegian. Acolo s-ar fi aflat şi fostul premier Gro Harlem Brundtland. Oamenii au spus că au auzit împuşcături în tabăra de vară respectivă, care se află pe insula Utoya din nordul capitalei, relatase anterior Sky News. Seara, atacatorul a fost arestat de poliţie şi, potrivit unor surse neconfirmate, bilanţul atacului din tabără ar fi ajuns la 20 de morţi.

Atentat nerevendicat. Deocamdată, atacul terorist nu a fost revendicat. Norvegia, ţară considerată paşnică, implicată în medierea conflictelor internaţionale dar şi membră a NATO, participă la campania din Libia şi la războiul din Afganistan. Ea a fost vizată, în trecut, de ameninţări din partea liderilor al-Qaida, niciodată concretizate însă. Specialiştii spun că amploarea exploziei arată că atacul de vineri nu a fost unul spontan, ci a fost îndelung planificat. Muammar Gaddafi a ameninţat în mai multe rânduri că va riposta cu atacuri în Europa, pentru campania NATO din Libia. În general, ţările nordice nu s-au confruntat cu terorismul, dar în decembrie, o maşină-capcană, urmată de o altă explozie, a fost detonată în centrul capitalei suedeze, Stockholm. Ulterior, atacul - comis de un kamikaze de origine arabă căsătorit cu o româncă - a fost motivat ca ”pedeapsă pentru implicarea Suediei în Afganistan”.



12