Atentat organizat de rebeli la Damasc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atentat organizat de rebeli la Damasc

Externe 16 August 2012 / 00:00 714 accesări

Rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL) au revendicat un atentat comis ieri, în apropierea unui hotel care găzduia membri ai misiunii ONU, a afirmat comandantul Maher al-Nouaimi. Operaţiunea ASL a fost planificată de experţi, pentru că două explozii au avut loc în timpul unei reuniuni a ofiţerilor şi subofiţerilor armatei şi a shabiha (miliţia pro-regim), la care sunt decise operaţiunile zilei la Damasc. Un dispozitiv exploziv ataşat la un camion-cisternă a explodat în apropierea hotelului Damarus (Dama Rose), făcând trei răniţi, a anunţat presa. Niciun membru al staff-ului ONU nu a fost rănit. Hotelul a fost uşor avariat de explozie.

Schimburi de focuri s-au înregistrat, ieri după-amiază, în spatele sediului biroului primului-ministru al Siriei, în centrul Damascului. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că schimburile de focuri erau în curs de desfăşurare, între militari şi insurgenţi, în cartierul Mazze. Conform postului public de televiziune, ”serviciile de securitate au atacat o clădire în care se ascundeau terorişti”.

SPRIJIN ONU Diplomatul algerian Lakhdar Brahimi, prezentat ca succesorul lui Kofi Annan ca mediator al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, doreşte să obţină susţinerea formală a Consiliului de Securitate al ONU, înainte de a accepta misiunea. Cele 15 naţiuni din cadrul Consiliului de Securitate sunt divizate în ceea ce priveşte conflictul sirian. Anterior, Brahimi a fost trimis al ONU în Afganistan şi Irak. Annan, numit în luna februarie, a demisionat pe 2 august, acuzând lipsa de susţinere din partea marilor puteri ale Consiliului de Securitate pentru misiunea sa, din cauza disensiunilor. De la începutul crizei siriene, în urmă cu 17 luni, Rusia şi China şi-au folosit dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate, în trei rânduri, faţă de rezoluţii care vizau punerea unei presiuni mai mari asupra regimului sirian, cele două ţări oprind şi eventuale acţiuni ale ONU. Siria şi-a exprimat acordul pentru candidatura lui Lakhdar Brahimi. În timp ce conflictul se agravează, Consiliul de Securitate trebuie să se pronunţe în cel mai scurt timp asupra sorţii Misiunii de Supervizare a ONU în Siria (MISNUS). Mandatul acesteia se încheie pe 20 august. Ban Ki-moon consideră că ONU ar trebui să păstreze o prezenţă în Siria, pentru a supraveghea evenimentele şi pentru a păstra speranţa unei soluţii politice în acest conflict soldat cu moartea a peste 23.000 de persoane.

CRIME CONTRA UMANITĂŢII Un nou raport al Comisiei ONU de anchetă, de 102 pagini, difuzat ieri, la Geneva, vorbeşte despre ”crime împotriva umanităţii, crime şi tortură, crime de război şi încălcări flagrante ale drepturilor omului şi legilor privind domeniul umanitar din partea forţelor guvernamentale şi ale miliţiei shabbiha”. Comisia independentă de anchetă, mandatată de Consiliul ONU al Drepturilor Omului, denunţă, de asemenea, ”crime de război, asasinate extrajudiciare şi aplicarea torturii comise şi de grupările armate antiguvernamentale. Totuşi, aceste încălcări şi abuzuri nu au fost de aceeaşi gravitate, frecvenţă şi amploare ca acele comise de forţele guvernamentale”. Documentul va fi analizat de Consiliu, pe 17 septembrie. În raport se mai subliniază că de-acum, ”situaţia din Siria a atins nivelul legal al unui conflict armat non-internaţional”, expresie diplomatică utilizată pentru definirea unui război civil, ceea ce antrenează aplicarea dreptului internaţional cu privire la război şi o eventuală implicare a TPI.

Taguri articol


12