Atentat pe aeroportul din Kabul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atentat pe aeroportul din Kabul

Externe 09 Septembrie 2009 / 00:00 405 accesări

Cel puţin trei civili au fost ucişi marţi şi patru militari străini au fost răniţi într-un atentat cu maşină-capcană comis în faţa intrării în baza aeriană militară a NATO de la aeroportul din Kabul, au anunţat Ministerul de Interne şi NATO. Explozia a ucis trei civili afgani care treceau pe acolo şi a rănit alţi şase, dintre care unul este în stare critică, a precizat Sayed Abdul Ghafar Sayedzada, şeful anchetei poliţiei din Kabul. Trei militari americani şi un belgian au fost de asemenea răniţi, potrivit colonelului Koziel Bart, purtător de cuvînt al forţei NATO în regiune, ISAF. ”Am văzut trei vehicule 4x4 îndreptîndu-se către baza ISAF şi cînd au ajuns în faţa blocurilor de beton care blocau accesul la intrarea principală, s-a produs o explozie”, potrivit unui martor ocular. Un purtător de cuvînt al insurgenţilor islamişti, Zabihullah Mujahid, a revendicat atacul la AFP. Potrivit acestia, ”un kamikaze a desfăşurat un atac sinucigaş cu un vehicul 4X4 încărcat cu 500 kilograme de explozibil. Trei vehicule militare americane au fost distruse şi 25 de americani ucişi”. Talibanii exagerează frecvent bilanţurile operaţiunilor lor. Kabul este din nou ţinta atacurilor de la începtul verii, ultimul avînd loc luni, cînd o rachetă a ucis trei civili, după ce a căzut peste o casă.

Tot ieri, zece militari afgani, patru americani şi un agent afgan al poliţiei de frontieră au murit într-un schimb de focuri în estul Afganistanului. Informaţia a fost dată publicităţii de autorităţile locale şi de comandamentul forţelor americane, potrivit căruia schimbul de focuri cu rebelii talibani a avut loc în provincia Kunar. Guvernatorul districtului Sirkanay din provincia Kunar, a declarat că luptele sînt departe de a se fi încheiat în zonă.

NATO recunoaşte că au fost ucişi şi răniţi civili în atacul aerian de vineri

NATO a recunoscut marţi că au fost ucişi şi răniţi civili, fără a preciza însă numărul acestora, în bombardamentul aerian de vineri asupra cisternelor cu benzină sustrase de talibani la Kunduz, în nordul Afganistanului. Forţa NATO desfăşoară o anchetă amănunţită pentru a stabili numărul exact al victimelor civile, potrivit comunicatului. Zeci de persoane au fost ucise în atacul aerian, dar bilanţul rămîne pentru moment controversat în privinţa numărului de victime în rîndul civililor şi al talibanilor, în aşteptarea rezultatului diverselor anchete ale Guvernului afgan, al NATO, ONU. Sursele oficiale au precizat că majoritatea talibanilor au fost ucişi în atac. În schimb, talibanii au negat că ar fi înregistrat pierderi în urma bombardamentului, susţinînd că toate victimele erau civili.

La rîndul său, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că regretă profund victimele nevinovate din Afganistan, dar a refuzat să condamne operaţiunea şi a apărat în Parlament această misiune controversată, cu trei săptămîni înainte de alegerile legislative. ”Fiecare persoană nevinovată ucisă în Afganistan este cu una prea mult”, a declarat Merkel într-o declaraţie solemnă în faţa deputaţilor, după un raid al NATO în nordul Afganistanului, ordonat vineri de comandamentul militar german aflat la faţa locului, care s-a soldat cu numeroase victime. Operaţiunea, care s-a fi soldat cu între 56 şi 150 de morţi, potrivit diferitelor suse, a generat polemici în Germania şi în lume în legătură cu numărul de victime, cu prezenţa sau nu a civililor printre morţi şi a operaţiunii în sine. Ministerele germane al Apărării şi de Externe au deplîns luni o lipsă de solidaritate din partea unor europeni. Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a evocat o ”mare greşeală”. De asemenea, preşedintele afgan, Hamid Karzai, a calificat atacul drept o ”eroare de judecată”.

Militari ISAF beţi, la o bază afgană, la cîteva ore după raidul de vineri

Comandantul ISAF, generalul Stanley McChrystal, a descoperit că subordonaţii săi de la o bază din Kabul erau în stare de ebrietate şi petreceau, la cîteva ore de la raidul aerian de la Kunduz, relatează ziarul ”The Times”. După raidul NATO, generalul Stanley McChrystal, a încercat să ia legătura cu subordonaţii săi, pentru a ţine situaţia sub control. McChrystal a descoperit însă că subordonaţii săi erau în stare de ebrietate şi nu a putut discuta cu ei. Ca reacţie, McChrystal a decis interzicerea consumului de alcool în cartierul general al ISAF. Militarii germani din nordul Afganistanului au fost criticaţi pentru că au chemat aviaţia americană pentru atacarea celor două cisterne NATO rămase blocate la Kunduz, vinerea trecută. Zeci de persoane, inclusiv civili, care se adunaseră să ia combustibil din cisternele rămase într-un rîu au fost ucise în raidul aerian american.



12