Atentat sângeros la Damasc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Războiul continuă

Atentat sângeros la Damasc

Externe 05 Ianuarie 2013 / 00:00 400 accesări

Cel puţin nouă persoane au fost ucise într-un atentat cu maşină-capcană, comis în noaptea de joi spre vineri, într-un cartier din nordul Damascului, a anunţat un ONG sirian în domeniul drepturilor omului. Bilanţul ar putea să crească, deoarece numeroşi răniţi se află într-o stare gravă, a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, adăugând că printre victime se află şi copii. Atentatul a avut loc la Masaken Barze, un cartier în care locuieşte o importantă comunitate alawită, minoritatea religioasă din care face parte şi preşedintele Bashar al-Assad. Agenţia oficială de presă SANA a raportat că un atentat terorist cu bombă a vizat o staţie de benzină, lângă Spitalul Hamishe, la Barze, omorând mai multe persoane şi rănind numeroşi civili.

Atentate, mai ales cu maşină-capcană, s-au multiplicat în ultimele luni la Damasc, cel mai securizat oraş din ţară, dar şi la periferia acestuia, majoritatea vizând clădiri guvernamentale şi ale serviciilor de securitate. Atacul cel mai spectaculos a avut loc la 18 iulie, când patru oficiali din cadrul securităţii, inclusiv cumnatul preşedintelui al-Assad, au fost ucişi într-un atentat vizând sediul securităţii de la Damasc, revendicat de rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL). La jumătatea lui decembrie, un atentat sinucigaş cu maşină-capcană a vizat Ministerul de Interne, rănindu-l pe ministrul Mohammad Ibrahim al-Shaar. Joi, cel puţin 160 de persoane, inclusiv 72 de civili, au fost ucişi pe teritoriul Siriei, la o zi după ce ONU a anunţat un bilanţ de peste 60.000 de morţi în conflictul care devastează Siria de peste 21 de luni.

ATITUDINE PĂRTINITOARE Damascul consideră părtinitoare poziţia exprimată de ONU într-un recent raport şi consideră că organizaţia internaţională a fost influenţată de orientările politice ale unor ţări implicate în criza siriană, a anunţat, vineri, agenţia de presă SANA. ”Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a dat dovadă de o profundă lipsă de profesionalism, iar responsabilitatea degenerării deschiderii intercomunitare în Siria într-un conflict interconfesional le revine părţilor străine implicate”, a indicat Ministerul de Externe sirian într-un mesaj adresat ONU. Damascul, care susţine că luptă împotriva unor grupări teroriste înarmate şi finanţate din exterior, insistă că diferitele comunităţi din ţară au coexistat paşnic de-a lungul istoriei. Comunitatea sunnită este majoritară în Siria, iar clanul preşedintelui Bashar al-Assad face parte din minoritatea alawită, o emanaţie a islamului şiit.

PATRIOT ÎN TURCIA Primele sisteme de rachete Patriot, furnizate de NATO, au fost aduse în Turcia. ”Militari şi echipamente americane au sosit, vineri, la baza aeriană Incirlik din Turcia, pentru instalarea bateriilor de rachete Patriot”, precizează armata americană. Sistemele nu vor fi funcţionale imediat. Aproximativ 400 de militari americani şi echipamente suplimentare vor fi transportaţi în Turcia, zilele următoare. Alte echipamente vor fi aduse pe cale maritimă şi vor sosi la sfârşitul lunii, precizează armata americană. Germania, Olanda şi SUA participă la această ”misiune pur defensivă a NATO”. Turcia a cerut sprijinul NATO pentru a se apăra de eventualele rachete lansate din Siria.

AUSTRALIA IA MĂSURI Vineri, Australia i-a avertizat pe cetăţenii săi care luptă în Siria că riscă 20 de ani de închisoare. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Bob Carr, a declarat că Guvernul a primit informaţii că peste 100 de australieni au participat la acest conflict, începând din 2011, dar nu dispune de probe dacă mai sunt implicaţi şi în prezent. În conformitate cu o lege penală din 1978, este interzis să te deplasezi într-o ţară străină, cu intenţia de a te angaja în ostilităţi. Pedeapsa este de 20 de ani de închisoare. Cei care recrutează persoane din Australia pentru a lupta în străinătate riscă şapte ani, a avertizat Bob Carr. Cel puţin trei australieni se presupune că au fost ucişi în Siria. Ultimul, supranumit Abu al-Walid al-Australi, a murit duminică, în timpul unui atac al rebelilor asupra bazei militare Wadi Deif, în nord-vestul ţării, potrivit unor informaţii furnizate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Guvernul australian a condamnat deschis regimul sirian şi a solicitat îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad.



12