Atentat sângeros la frontiera Siriei cu Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atentat sângeros la frontiera Siriei cu Turcia

Externe 12 Februarie 2013 / 00:00 367 accesări

Cel puţin zece persoane, şase sirieni şi patru turci, şi-au pierdut viaţa şi alte 50 au fost rănite ieri, în urma exploziei unui autovehicul-capcană, la frontiera Siriei cu Turcia. Autovehiculul fusese înmatriculat în Siria, conform posturilor CNN în limba turcă şi NTV. Potrivit primelor mărturii, autovehiculul-capcană era oprit la 40 metri de punctul de trecere turc Cilvezoglu, în zona nelocuită ce separă cele două ţări, în dreptul postului de frontieră sirian Bab al-Hawa. Cel puţin 15 automobile au fost distruse de explozie. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe turc a eliminat ipoteza unui tir de mortier, evocată iniţial de primarul localităţii turce Reyhanli şi a insistat în legătură cu prezenţa unui şofer kamikaze. Este cel mai grav incident de acest fel la frontiera siriano-turcă din octombrie anul trecut, când explozia unui obuz, lansat de forţe loiale preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, a provocat moartea a cinci civili turci la Akçakale. Acest episod a fost urmat de numeroase replici militare ale armatei turce. Atentatul intervine în contextul desfăşurării pe teritoriul turc a unor baterii de rachetă sol-aer Patriot, americane, germane şi olandeze. Acestea au ca scop declarat protejarea Turciei de eventuale atacuri lansate din Siria.

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a afirmat ieri că ”Siria nu va renunţa la principiile sale, în pofida tuturor presiunilor şi a comploturilor”. \"Siria va rămâne inimă a lumii arabe şi nu va renunţa la principiile şi la valorile sale. Al-Assad a făcut aceste declaraţii adresându-se unei delegaţii oficiale iordaniene la Damasc. Aceste declaraţii intervin după ce liderul opoziţiei, Ahmed Moaz Alkhatib, a anunţat ieri că nu a primit niciun răspuns clar din partea regimului al-Assad privind propunerea sa la dialog necondiţionat. Ahmed Moaz Alkhatib şi-a exprimat recent disponibilitatea de a discuta direct cu ”responsabili ai regimului sirian care nu au mâinile murdare de sânge\" şi a precizat că ”un eventual dialog nu impune plecarea de la putere a preşedintelui al-Assad”. Vineri, Damascul a anunţat că este pregătit de discuţii necondiţionate cu opoziţia. Propunerea lui Alkatib este susţinută de SUA, de Liga Arabă, dar şi de cei doi principali aliaţi ai Siriei, Rusia şi Iran. Într-un interviu difuzat ieri de cotidianul sirian ”al-Wattan”, ministrul de Externe iranian, Ali Akbar Salehi, a apreciat că, ”prin poziţia sa, liderul opoziţiei siriene reprezintă o veritabilă voce a înţelepciunii”.

Între timp, în teren, rebelii au preluat, ieri, controlul barajului Eufrat, cel mai mare dig din Siria, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), dând asigurări că ”este cea mai mare pierdere economică pentru regim, de la începutul revoltei”. Rebelii păzesc cele două intrări, dar niciun combatant nu se află în interior, pentru a evita ca regimul să bombardeze acest baraj vital situat în nordul ţării. Barajul, situat în provincia Raqqa, asigură irigarea a mii de hectare.

Taguri articol


12