Cel puţin opt persoane au fost ucise şi alte 40 rănite într-un atentat sinucigaş comis marţi, în centrul capitalei afgane, în apropiere de un hotel, în contextul în care primele trupe suplimentare promise de preşedintele Barack Obama sosesc în această săptămână în Afganistan. Acesta este al şaptelea atac important din capitala afgană, începând din august. Ele au devenit mai rare la Kabul, după căderea regimului talibanilor, la sfârşitul anului 2001, dar s-au multiplicat în ultimele luni, insurecţia câştigând teren. Explozia a survenit dimineaţă, în apropierea intrării hotelului Heetal, unde sunt cazaţi numeroşi occidentali. Tot marţi, cinci persoane, printre care o femeie, au murit după explozia unei mine artizanale în provincia Paktia din estul Afganistanului.
Ultimul atac la Kabul datează din data de 28 octombrie, când trei kamikaze au atacat o casă de oaspeţi a Naţiunilor Unite din centrul oraşului. Cinci angajaţi străini ai ONU au fost ucişi, precum şi doi poliţişti afgani. Un cadavru carbonizat urmează să fie identificat. Toţi atacatorii au murit, iar atacul a fost revendicat de talibani. La 21 octombrie, o rachetă a explodat în apropiere de hotelul de lux Serena din centrul Kabulului, rănind patru persoane, dintre care doi poliţişti. Afganistanul este teatrul unei insurecţii sângeroase a talibanilor, în pofida prezenţei a peste 113.000 de militari străini. Anul 2009 a fost cel mai sângeros de la căderea regimului taliban în 2001, atât din punct de vedere al victimelor civile, cât şi sub aspectul victimelor în rândul forţelor de securitate afgane şi internaţionale.
Primii din cei 30.000 de militari mobilizaţi în Afganistan de Barack Obama vor sosi în această săptămână, pentru a combate o insurecţie din ce în ce mai legată de al-Qaida, a anunţat, luni, şeful Statului Major Interarme al SUA, Michael Mullen. Preşedintele american a anunţat, la 1 decembrie, trimiterea a 30.000 de militari americani, care să suplimenteze efectivele forţelor internaţionale deja prezente în Afganistan, cu scopul de a controla insurecţia talibanilor, care câştigă teren şi a cărei intensitate creşte. ”Insurecţia a devenit mai violentă, mai stânsă, mai sofisticată. Talibanii au devenit mult mai eficienţi”, a amintit amiralul Mullen.