Atentate dejucate în Germania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atentate dejucate în Germania

Externe 06 Septembrie 2007 / 00:00 669 accesări

Germania a anunţat miercuri că a dejucat una dintre cele mai grave tentative de atentat pe teritoriul său, arestînd trei persoane suspectate de apartenenţă la o celulă germană a Uniunii Jihadului Islamic, care pregătea maşini-capcană ce urmau să explodeze în locuri frecventate de americani, printre care şi aeroportul internaţional din Frankfurt.

Teroriştii au fost arestaţi marţi, chiar în ziua în care începeau să fabrice explozibili din materiale similare celor folosite în atentatele de la Londra din 2005. Ei au efectuat experimente cu produşi chimici şi au încercat să asambleze maşini-capcană. Bombele pe care le pregăteau teroriştii ar fi avut un impact echivalent cu 550 kg de TNT, comparabile cu bombele folosite la Madrid în 2004 şi Londra, în 2005. Suspecţii, doi germani şi un turc, formaţi în tabere teroriste pakistaneze, aparţineau celulei germane a mişcării Uniunea Jihadului Islamic, în strînsă legătură cu al-Qaida. De la arestarea lor, în Medebach-Oberschledorn, localitate de vestul Germaniei, au fost efectuate 30 de percheziţii. În caz de detonare, bombele ar fi putut ucide sau răni numeroase persoane, a subliniat procurorul general, precizînd că au fost descoperite 12 bidoane cu 730 kg de peroxid de hidrogen. Suspecţii au fost prezentaţi, miercuri, unui judecător de instrucţie al Curţii Federale de Justiţie.

Germania, care are trupe detaşate în Afganistan, a fost în alertă maximă în ceea ce priveşte eventualitatea unor atacuri. Statul s-a temut de reapariţia grupărilor militante islamice după 2001, cînd oraşul-port Hamburg a fost folosit ca bază pentru atentatele de la 11 septembrie 2001, din SUA. La începutul acestui an, procurorii federali au inculpat un libanez aflat în detenţie, pentru tentativa eşuată de a detona bombe în două trenuri din Germania, în 2006. El şi un alt suspect au fost filmaţi de camerele de supraveghere în timp ce transportau valize ce conţineau bombe, la bordul unor trenuri din principala gară din Koln. Cei doi bărbaţi au lăsat valizele în trenuri, cu intenţia de a le detona ulterior. Deşi au fost activate, bombele nu au explodat din cauza unor erori tehnice. Proiectele de atentate ale mişcării islamiste Uniunea Jihadului Islamic, dejucate în Germania, au fost precedate, în ultimii doi ani, de o serie de tentative de atacuri şi de ameninţări.

Din anul 2000, şapte tentative de atentate au fost dejucate în Germania. După atentatele din 11 septembrie 2001, poliţia a destrămat Celula de la Hamburg, care le planificase. Doi marocani au fost judecaţi în Germania, dintre care unul, Abdelghani Mzoudi, a fost achitat, iar celălalt, Mounir el Motassadeq, a fost condamnat la 15 ani de detenţie. Ulterior, autorităţile au vorbit în mod constant de o ameninţare la nivel global, care vizează inclusiv Germania, în pofida refuzului fostului guvern condus de Gerhard Schroeder de a participa la intervenţia din Irak. În ultimii ani, poliţia germană a făcut mai multe arestări din rîndul mişcărilor islamiste, în special membri ai mişcării kurde irakiene Ansar al-Islam ( Susţinătorii Islamului), cunoscuţi şi ca Ansar al-Sunna. Mişcarea este acuzată că ar fi ajutat la transferul ilegal de fonduri şi de militanţi islamişti din Irak către Europa şi invers. Trei irakieni, membri ai grupării, sînt judecaţi în prezent la Stuttgart, pentru că ar fi pregătit un atentat vizîndu-l pe fostul premier al guvernului provizoriu irakian Iyad al-Allawi, în timpul unei vizite a acestuia la Berlin, în decembrie 2004. În 20 aprilie, pe un site islamist au fost publicate ameninţări cu atentate în Germania şi Austria. În iunie, o ameninţare vizîndu-l pe ministrul Apărării, Franz Josef Jung, în timpul unei vizite în Afganistan, a fost confirmată de Berlin.



12