Cel puţin nouă persoane au murit şi alte 41 au fost rănite grav, dintre care 14 de altă cetăţenie, în urma a două explozii provocate de bombe foarte puternice, care au devastat, vineri dimineaţa, două hoteluri de lux din capitala indoneziană Jakarta, a anunţat ministrul indonezian pentru Securitate. Deflagraţiile s-au produs cu puţin înainte de ora locală 08.00 (04.00 ora României) la hotelurile Ritz Carlton şi Marriott, ambele situate în cartierul de afaceri Kuningan din centrul oraşului. Potrivit ministrului Securităţii indoneziene, Widodo Adi Sucipto, exploziile au fost provocate de bombe de mare putere. Două ore mai tîrziu, capitala indoneziană s-a aflat din nou în stare de alertă, după explozia unei maşini într-un cartier comercial. Aceasta nu a fost însă provocată de o bombă, cum anunţase presa locală, ci de acumulatorul defect al vehiculului, a anunţat poliţia.
Această serie de atentate a fost atribuită organizaţiei teroriste Jemaah Islamiyah sau Comunitatea islamică, care are ca obiectiv crearea unui stat islamic în Asia de Sud-Est. Prima explozie s-a produs la cîteva minute după ora locală 08.00 (04.00, ora României) într-o cafenea situată la subsolul hotelului Marriott. Cea de-a doua a devastat, două minute mai tîrziu, un restaurant al hotelului Ritz Carlton, în timp ce clienţii luau aici micul dejun. Forţele de ordine au blocat, vineri dimineaţă, accesul în cele două unităţi hoteliere, provocînd importante ambuteiaje în centrul capitalei. Deflagraţiile au avut loc cu două zile înaintea sosirii jucătorilor celebrei echipe de fotbal britanice Manchester United, care urma să fie cazată la Ritz Carlton, înaintea unei partide programate pentru luni seara, împotriva unei selecţionate indoneziene. Exploziile s-au produs şi la o săptămînă după organizarea alegerilor prezidenţiale, încheiate, potrivit rezultatelor încă parţiale, cu realegerea preşedintelui Susilo Bambang Yudhoyono.
Jakarta a fost ultima dată ţinta unor atentate la 9 septembre 2004, cînd explozia unei maşini-capcană a provocat moartea a zece persoane în faţa ambasadei Australiei. Cu un an înainte, la 5 august 2003, hotelul Marriott fusese deja ţinta unui atentat, soldat cu moartea a 12 persoane. Trei militanţi islamişti au fost executaţi în noiembrie 2008, pentru că au participat la atentatele care au ucis 202 persoane, în principal turişti, într-o staţiune balneară din Bali, la 12 octombrie 2002. După aceste atacuri, Indonezia a dat cîteva lovituri severe organizaţiei Jemaah Islamiyah, ai cărei activişti sau simpatizanţi au fost arestaţi. Dar unii dintre liderii ei sînt de negăsit, cum este cazul malaezianului Noordin Mohammad Top, presupusul coordonator al atentatului de la hotelul Marriott din Jakarta şi al celui de la Bali. Recurgerea la acte de terorism este extrem de impopulară în cea mai mare ţară musulmană din lume, unde majoritatea celor 235 de milioane de locuitori practică un islamism moderat.