Doi dintre bărbaţii suspectaţi că au comis atentatul din iulie 2012 de pe aeroportul din Burgas, Bulgaria, împotriva unui autocar cu turişti israelieni, au fugit prin România, a declarat, miercuri, ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, relatează ”New York Times”.
Oficiali din cadrul agenţiilor de securitate şi serviciilor de informaţii din mai multe ţări colaborează pentru a-i găsi pe presupuşii membri Hezbollah, un canadian şi un australian, ambii cu descendenţă libaneză, despre care se crede că ar fi în spatele atacului cu bombă împotriva unui autocar plin cu turişti israelieni în Bulgaria. Autorităţile bulgare au refuzat să precizeze numele celor doi bărbaţi, care ar fi colaborat cu un al treilea, decedat accidental în timp ce încerca să amplaseze bomba în compartimentul de bagaje al autocarului. Într-un interviu acordat miercuri, ministrul bulgar de Interne a declarat că cei trei bărbaţi au călătorit cu avionul de la Beirut la Varşovia, după care au luat trenul spre Bulgaria. Ţvetanov a afirmat că dovezile arată că bărbaţii plănuiau să arunce în aer autocarul în timp ce acesta se îndrepta spre hotel, folosind un detonator de la distanţă, cu o rază de zece kilometri. Aceasta înseamnă că autocarul ar fi putut să explodeze cu uşurinţă la cinci sau şase kilometri distanţă de aeroport. Evident, în acest caz s-a comis o eroare. Potrivit ministrului bulgar, după ce bomba a explodat, cei doi atacatori care au supravieţuit au fugit în România. Anchetatorii au descoperit un permis de conducere fals şi un card pentru asigurări sociale în oraşul Ţar Kaloian. Pe card au fost găsite urme de ADN ale suspectului decedat care îl legau pe acesta de fugari. Din România, cei doi bărbaţi au luat avionul către Turcia, după care au mers în Liban, a declarat Ţvetanov. El nu a precizat dacă în prezent suspecţii se află în Liban sau dacă au fost emise mandate de arestare pe numele lor.
COLABORARE INTERNAŢIONALĂ Oficiali din Canada şi Australia colaborează cu anchetatorii bulgari. Jason Kenney, ministrul canadian pentru Cetăţenie, Imigraţie şi Multiculturalism, le-a declarat reporterilor, miercuri, la Ottawa, că suspectul canadian s-a mutat în această ţară la vârsta de 8 ani, a obţinut cetăţenie după câţiva ani şi a plecat când avea 12 ani. ”Înţeleg că s-ar fi întors în Canada de câteva ori de atunci”, a precizat Kenney. Ministrul australian de Externe, Bob Carr, a declarat miercuri că ”Poliţia Federală Australiană a colaborat cu autorităţile bulgare în urmărirea celor responsabili de atac”. Experţi din SUA şi Israel au fost implicaţi în căutarea autorilor încă din ziua atacului, respectiv 18 iulie 2012. Oficialii libanezi au afirmat că şi ei colaborează cu Bulgaria în acest caz. ”Vom discuta imediat ce vom primi toate documentele legate de acest subiect din partea procuraturii bulgare”, a declarat preşedintele libanez, Michel Suleiman.