Trei persoane au fost ucise şi alte cîteva rănite grav luni, într-un atentat sinucigaş comis într-un centru comercial din Eilat, în sudul Israelului. Atacatorul sinucigaş şi-a pierdut viaţa în atentatul ce a vizat o brutărie din centrul comercial al oraşului. Ultimul atentat sinucigaş comis în Israel a avut loc la 17 aprilie 2006 şi s-a soldat cu moartea a nouă persoane, fiind revendicat de gruparea radicală palestiniană Jihadul Islamic.
Trei grupări militante palestiniene au revendicat atentatul. Jihadul Islamic, Brigăzile Martirilor al-Aqsa, facţiune a mişcării al-Fatah, condusă de preşedintele Mahmud Abbas, şi Armata Credincioşilor, necunoscută pînă în prezent, au precizat că autorul atentatului este un tînăr palestinian de 21 de ani, originar din Fîşia Gaza. Nu este foarte clar cum a reuşit militantul islamist să intre pe teritoriul statului evreu în pofida măsurilor stricte de securitate. O serie de speculaţii au avansat ipoteza ca atentatorul să fi pătruns în Israel din Iordania. Purtătorul de cuvînt al Guvernului iordanian a dezminţit însă categoric aceste informaţii. Eilat, situat la Marea Roşie, se află în apropierea oraşului iordanian Aqaba. Frontiera terestră dintre Israel şi Iordania are o lungime de 238 de kilometri.
Autorităţile israeliene iau în considerare şi posibilitatea ca autorul atentatului sinucigaş să fi intrat în Israel din Egipt. Forţele de securitate egiptene au arestat, sîmbăta trecută, un tînăr din Alexandria, în vîrstă de 17 ani, care se pare că i-ar fi spus unui şofer de taxi din Peninsula Sinai că intenţionează să comită un atentat sinucigaş în Israel.
Premierul israelian Ehud Olmert a promis, luni, că va continua lupta împotriva organizaţiilor teroriste. La rîndul său, preşedinţia germană a Uniunii Europene a condamnat atentatul comis la Eilat, pe care l-a calificat drept o tentativă de a sabota eforturile de pace aflate în desfăşurare în Orientul Mijlociu. Şi Casa Albă a condamnat atentatul şi a precizat că este responsabilitatea Autorităţii Naţionale Palestiniene să prevină astfel de atacuri.
Noul atac pare să vină în ajutorul demersurilor forţelor aeriene israeliene de a achiziţiona din Statele Unite mii de rachete JDAM (Joint Direct Attack Munition), ghidate prin satelit, în schimbul sumei de circa 100 de milioane de dolari. Armata israeliană a utilizat, în timpul războiului din Liban, rachete de tip JDAM şi a primit chiar şi ajutor de urgenţă din partea Statelor Unite. Ajutorul aerian a generat zvonuri pe plan internaţional, după ce unul dintre avioanele destinate Israelului a fost orientat spre aeroportul Prestwick din Glasgow, deoarece nu efectua zborul în conformitate cu procedurile de securitate şi siguranţă stabilite de Autoritatea Britanică pentru Aviaţie Civilă.
Comiterea unui atentat sinucigaş în Israel în timp ce haosul domneşte în teritoriile palestiniene nu mai dă prea multe speranţe procesului de pace. Ciocnirile între Hamas şi al-Fatah continuă, provocînd luni moartea a trei persoane, ceea ce ridică bilanţul victimelor la 33. S-ar părea însă că facţiunile palestiniene au acceptat oferta de mediere venită din partea Arabiei Saudite. Regele Abdullah a calificat ciocnirile dintre cele două facţiuni drept "o ruşine care compromite cauza palestiniană". Şi diplomaţi egipteni insistă pe lîngă cele două părţi să accepte un plan de încetare a violenţelor.