Atentatul de la Paris intensifică controalele în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atentatul de la Paris intensifică controalele în Europa

Externe 09 Ianuarie 2015 / 00:00 746 accesări

După o serie de alarme false, poliția spaniolă a inițiat un plan de protecție a infrastructurii, inclusiv aeroporturi, gări și centrale electrice, contra unor potențiale atacuri puse la cale de militanți islamiști. Responsabilii serviciilor de securitate și ministrul de Interne al Spaniei au decis ridicarea nivelului de alertă antiteroristă de la 2, foarte ridicat, la 3. Mass-media spaniolă a raportat că Poliția Națională a instruit comisariatele de poliție locale să pună în aplicare măsuri de securitate sporită, atât pentru oficiali, cât și pentru facilitățile poliției. Vicepreședintele Guvernului spaniol Soraya Saenz de Santamaria a declarat că „risc 0 pentru o țară precum Spania nu există” și a argumentat că ridicarea nivelului de alertă antiteroristă este o măsură normală având în vedere cele întâmplate în Franța, țară vecină.

Și autorităţile britanice au sporit măsurile de securitate în porturi şi gări, în urma atentatului de la Paris. Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a declarat presei că nu a fost însă modificat nivelul alertei teroriste în Marea Britanie. Măsurile de securitate sporite vizează, în principal, staţiile de tren unde oamenii pot călători spre Franța. În plus, un ofițer britanic expert în antiterorism a fost detașat la ambasada britanică de la Paris. Nici în România nu s-a modificat nivelul alertei teroriste.

TOȚI SUNTEM CHARLIE

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a anunțat, ieri, la Riga, intenția de a le propune statelor membre ale UE un nou program de luptă contra terorismului. Executivul UE dorește să consolideze strângerea și schimbul de informații între statele membre, dar unele țări și unii eurodeputați sunt destul de reticenți în legătură cu acest proiect. Se dorește consolidarea apărării europene, în special în fața problemelor pe care le implică tineri europeni radicalizați care se înrolează pentru a lupta în Siria și Irak pentru organizația Statul Islamic (SI). Subiectul va ajunge și pe agenda miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, care vor discuta problema terorismului la următoarea reuniune din 19 ianuarie. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, este foarte hotărâtă să propună adoptarea de noi directive care să se aplice unitar la nivelul UE.

Între timp, Parlamentul European a adus un omagiu victimelor atentatelor cu un minut de reculegere, urmat de alte omagii din partea instituţiilor europene, în faţa cărora drapelele au fost coborâte în bernă. Sloganul „Je suis Charlie” a iluminat faţada Parlamentului. În faţa sediului Comisiei Europene, 28 de drapele albastre cu 12 stele galbene ale UE au fost coborâte în bernă. Și personalul Consiliului European a păstrat un minut de reculegere.

Consiliul de Securitate al ONU a denunțat în ședință extraordinară „atacul terorist barbar și laș” comis contra săptămânalului satiric francez „Charlie Hebdo”. Într-o declarație unanimă adoptată la inițiativa Franței, membru permanent al Consiliului de Securitate, cele 15 țări membre ale Consiliului au condamnat ferm acest „act terorist intolerabil având ca țintă jurnaliști și o publicație”. 



12