Atenție, cad stele! Unde se văd cel mai bine Perseidele în Constanţa!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constănțeni, puneți-vă dorințe

Atenție, cad stele! Unde se văd cel mai bine Perseidele în Constanţa!

Ştiință 26 Iulie 2017 / 17:36 6605 accesări

Pasionații de fenomene astronomice abia așteaptă jumătatea lunii august, când va avea loc ploaia de Perseide. Spectacolul celest va putea fi admirat de pe tot Globul, iar punctul culminant al ploii de stele va fi atins în noaptea de 12 spre 13 august. Reprezentanții Asociației Club Astronom Experience spun că, în județul Constanța, se mai bun punct de observare este în zona mănăstirii Colilia, situată la 55 km nord de Constanţa. Specialiștii în astronomie afirmă că mănăstirea este aflată pe platoul central dobrogean, departe de așezările urbane nefavorabile observațiilor astronomice profesioniste. Zona a fost aleasa ca punct de observare, deoarece poluarea luminoasă este 0%.

Cei care încă mai cred în puterea stelelor căzătoare de a îndeplini visuri, atunci ar trebui să fie foarte atenți în noaptea de 12 spre 13 august. Asta deoarece, numai atunci vor avea ocazia să-și pună 60 și chiar 100 de dorințe pe oră. Nu de alta, dar tot atâtea stele căzătoare vor putea fi văzute în timpul ploii de Perseide, fenomen care are loc, în fiecare an, la jumătatea lui august. Spectacolul celest va putea fi admirat de pe tot Globul. Potrivit astronomului Morgan Hollis, de la Royal Astronomical Society din Marea Britanie, Perseidele sunt mici particule ale cometei Swift-Tuttle, care se intersectează în fiecare an cu orbita terestră. Ploaia de stele reprezintă sfârșitul vieții lor.

CUM SE POT OBSERVA MAI BINE PERSEIDELE

Spre deosebire de alte fenomene astronomice, care se observă mai ușor cu telescopul, Perseidele se văd mai bine cu ochiul liber. „Viteza cu care cad este foarte mare și de aceea nu se pot observa prin dispozitive speciale. Ar însemna să „alergi” cu telescopul după ele, ceea ce este imposibil”, a declarat custodele Observatorului Astronomic din Constanța, Ștefan Costache. Ploaia de stele se poate vedea mai bine în afara orașului, în locuri liniștite. „Este indicat să stați întins undeva, poate pe un sac de dormit sau un șezlong. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, trebuie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât măriți timpul de observație, cu atât vedeți mai multe Perseide”, spun astronomii din București. Nu în ultimul rând, nu uitați să vă îmbrăcați adecvat pentru temperaturile de afară! Următoarele curente de meteori sunt Orionidele şi Leonidele, dar acestea au o intensitate mai scăzută. În schimb, în decembrie, din emisfera noastră vor putea fi urmărite Geminidele, care au 60 - 80 de meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori.

UNDE SE VĂD PERSEIDELE CEL MAI BINE ÎN JUDECȚUL CONSTANȚA

Pasionații de fenomenele astronomice din județul Constanța, sunt invitați în noaptea dintre 12 spre 13 august, de Asociația Club Astronom Experience, într-o excursie în zona mănăstirii Colilia, situată la 55 km nord de Constanţa. Mănăstirea este aflată pe platoul central dobrogean, departe de așezările urbane nefavorabile observațiilor astronomice profesioniste. Zona a fost aleasă ca punct de observare, deoarece poluarea luminoasă este 0%, spune Ștefan Costache.



12