Atenție! Care sunt cremele pentru protecție solară pe care să le evitați?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu vă lăsați păcăliți de reclamă!

Atenție! Care sunt cremele pentru protecție solară pe care să le evitați?

Sănătate 27 Iunie 2016 / 18:28 1012 accesări

În această perioadă, rafturile multor magazine sunt pline cu produse pentru protecție solară, fapt care nu face altceva decât să ne pună în mare dificultate la alegerea produsului indicat de către specialiști atunci când mergem la plajă, dar nu numai. Medicii spun că nu trebuie să ieșim din casă fără să ne aplicăm pe piele crema pentru protecție solară în funcție de tipul de piele; cei cu pielea albă, de exemplu, trebuie să ia cremă cu factor de protecție cât mai mare. De asemenea, copiilor trebuie să li se aplice cremă cu factor cât mai mare. Problema este că multe dintre produse conțin substanțe care pot face rău, pot declanșa o serie de boli, ajungându-se chiar până la cancerul de piele. Specialiști ai Asociației pentru Protecția Consumatorilor (APC) România au demarat un studiu privind calitatea cremelor și uleiurilor pentru plajă, studiu ce face parte din Campania naţională de informare şi educare “Să învăţăm să gândim în termeni chimici”. Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu. „Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe: alcool etilic, parabeni (conservanți), ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți sintetici, alergeni, parfum, sulfați, alcali, Sulfat de Sodiu Lauret (SLES), Sulfat de Sodiu Lauril (SLS), Polipropilen Glicol (PPG), ulei de parafină, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon, dioxan”, se arată într-un comunicat al APC. Analizând informațiile de pe ambalajele a 46 de produse din portofoliul următoarelor branduri: A-Derma, Apivita, Bioderma, Clarins, Clinique, Collistar, Elmiplant, Fabulous, Garnier, Gerocossen, Gerovital, Jason, La Roche Posay, Alverde, Avene, L’erbolario, Sun Dance, Nivea, Plant Activ, Sensive, Skin Gard, Vichy, Lancaster si Biotherm, au reieșit o serie de nereguli. Astfel: 57% dintre produse au în compoziție parfum; 39% - nanoparticule de dioxid de titan; 36% - fenoxietanol; 24% - polietilen glicol; 21% - propilen glicol; 20% - disodium EDTA; 20% - parafina; 15% -nanoparticule de tetramethylbutylphenol; 16% - coloranți sintetici; 14% - alcool etilic; 8% - nanoparticule de silica; 7% - palmitat de retinol; 7% - benzophenone-3; 5% - ethylhexyglicerin; 5% - parabeni/conservanți; 1% - lilial; 1% - BHT.

CE AFECTEAZĂ „Consumatorii informați și căutătorii avizi ai noului au parte nu doar de satisfacția folosirii unor produse cu totul noi, bazate pe nanoelemente și nanotehnologii, ci și de vestea tristă că astfel de particule sunt atât de mici încât sunt absorbite lejer în piele, unde pun în evidență comportamente neștiute și cu totul noi, dar nu întotdeauna favorabile pentru consumator. Printre organele pe care le pot afecta produsele de protecție solară realizate cu nanoparticule se menționează: creierul, inima, ficatul, pancreasul, plămânii, rinichii, stomacul și splina. (...) Substanțe cum ar fi palmitatul retinil sporesc riscul de cancer de piele (produsul, fiind o formă a vitaminei A, poate grăbi dezvoltarea tumorilor)”, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru - Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București. La rândul său, președintele Asociației Pro Consumatori, conf. univ. dr. Costel Stanciu, a menționat câteva dintre problemele pe care le cauzează, de exemplu, parfumurile din creme: migrene, amețeală, iritații ale pielii, hiperpigmentare, tuse violentă, vomă.

SFATURI „Acesta este motivul pentru care sfătuim consumatorii să evite produsele (în special destinate copiilor) care conțin parfumuri și facem un apel către instituțiile statului să verifice modul în care producătorii respectă legislația în vigoare. Faptul că suntem atenționați de către unii producători asupra acestui lucru dovedește că unele ingrediente din compoziția chimică a acestor produse pot provoca anumite afecțiuni medicale copiilor voștri. Având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii trebuie să se informeze în prealabil la medicul pediatru/dermatolog”, spune președintele APC. Tot el spune că părinții nu trebuie să se lase păcăliți de mențiuni precum: „cea mai bună cremă pentru copii“, „dezvoltată împreună cu medicii pediatri“, „recomandări ale asociațiilor profesionale“ etc. „Acestea sunt folosite numai în scop de marketing pentru a vă convinge să cumpărați acele produse”, susține conferențiarul. Mai multe detalii despre studiu puteți afla accesând http://www.apc-romania.ro/ro/i-laboratorul-de-chimie-din-cremele-si-uleiurile-pentru-plaja/MzgxLTE.html.

Taguri articol


12