Atenție, constănțeni! Debranşarea de la RADET va fi imposibilă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se schimbă legea energiei termice

Atenție, constănțeni! Debranşarea de la RADET va fi imposibilă!

Administrație 21 Septembrie 2017 / 16:36 11676 accesări

Dacă mai era nevoie, încă o dată se dovedește că, pentru aleșii din Parlament, drepturile cetățenilor reprezintă doar o lozincă pe care o rostesc atunci când vor să pară importanți în fața televizorului. În rest, cetățeanul de rând trebuie să-și plătească toate dările la timp și să nu miște în front atunci când nu-i convine ceva. În această idee, unii parlamentari vin cu o altă năstrușnicie prin care, chipurile, încearcă să ajute regiile de producere, transport și furnizare a energiei termice. De fapt, aleșii vor să-i împiedice pe cetățeni să se mai debranșeze de la rețeaua de energie termică. Ideea aparține mai multor foști sau actuali deputați (Iulian Iancu - PSD, Dan-Radu Rușanu, Mircea Ciopraga, Ioan Cristea și Ioan-Silviu Lefter - toți PNL) și a fost transpusă printr-un proiect de lege care zace prin sertarele Parlamentului de aproape 10 ani. În 2009 a fost adoptat de Senat, iar de atunci zace la Camera Deputaților. Surpriza a fost abia acum, când inițiativa a fost scoasă de la naftalină și supusă dezbaterii. Proiectul are numeroase amendamente care schimbă fundamental varianta adoptată de Senat. Concret, potrivit inițiativei, debranşarea de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a cetăţenilor care locuiesc în blocuri, procedeu oricum destul de anevoios şi până acum, va deveni efectiv imposibilă după intrarea în vigoare a noii legi a energiei termice. Noua lege, care modifică Legea nr. 325/2006 a energiei termice, face practic imposibilă debranşarea, prin mai multe prevederi, potrivit ultimului draft al actului normativ. În primul rând, legea introduce noţiunea de zonă unitară de încălzire. Adică orice zonă, care va fi definită de autoritatea locală (poate fi nu neapărat un oraş întreg, poate fi un cartier sau un cvartal de blocuri), în care funcţionează un singur sistem de alimentare cu energie termică, după cum a explicat mai demult conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Noua lege spune din capul locului: în zona unitară de încălzire în care funcţionează sistemul centralizat, debranşarea este interzisă. „Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică“, se arată în noua lege, citată de economica.net.

CÂȚI ROMÂNI VOR FI AFECTAȚI

Aşadar, dacă Primăria a definit zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat cartierul în care locuiţi sau cvartalul în care este blocul dumneavoastră sau, de ce nu, tot oraşul, debranşarea este interzisă din start. Asta în condiţiile în care, în majoritatea oraşelor din România, Primăria este şi „patronul“ regiei locale sau al societăţii comerciale care distribuie energia termică în sistem centralizat. Deci, debranşarea se poate face doar în cazul imobilelor care nu sunt în această zonă unitară deservită de regiile locale care furnizează apă caldă şi căldură în regim centralizat. Însă, chiar şi aici, procedura va fi mult mai complicată. Dacă legea va trece de Parlament, aproximativ 1,24 milioane de familii din toată țara, care au apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, vor fi afectate.

LUMEA A FUGIT DE RADET CONSTANȚA CA DRACU' DE TĂMÂIE

Potrivit statisticilor, în Constanța, RADET avea, în urmă cu zece ani, aproape 90.000 de abonați. Numai că, după apariția sistemelor de încălzire alternative, numărul celor și-au debranșat locuințele de la sistemul centralizat de încâzire a scăzut drastic. Astfel, s-a ajuns, în urmă cu doi ani, ca RADET să aibă puțin peste 70.000 de abonați. Numai în 2016 au fost peste 3.000 de debranşări.



12