Atenție, constănțeni! Parcați neregulamentar, rămâneți fără mașină!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se ridică mașinile

Atenție, constănțeni! Parcați neregulamentar, rămâneți fără mașină!

Administrație 03 Februarie 2019 / 17:26 2302 accesări

Aveți grijă unde parcați, pentru că, în săptămânile următoare, începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Primăria Constanța anunță că autovehiculele care staționează sau sunt oprite neregulamentar vor fi ridicate. Acestea vor fi duse la un depozit special, unde rămân până la revendicarea lor de către proprietari. Astfel, va fi pus în practică un regulament adoptat de către consilierii locali în 31 octombrie 2018.

Aveți grijă unde parcați, pentru că, în săptămânile următoare, începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Primăria Constanța anunță că autovehiculele care staționează sau sunt oprite neregulamentar vor fi ridicate, transportate, depozitate și eliberate de reprezentanții SC Confort Urban SRL. Conform regulamentului adoptat de Consiliul Local, cei care dispun măsura ridicării autovehiculelor sunt polițiștii rutieri și cei locali. Vor fi ridicate mașinile aflate pe carosabil, acolo unde staționarea este interzisă prin lege, cele parcate pe trotuare fără respectarea prevederilor legale, mașinile de pe spații verzi, din parcuri și din locurile unde sunt montate pavele, dar și mașinile aflate în parcările cu plată, pentru care nu s-a achitat contravaloarea taxei aferente. De asemenea, vor fi ridicate mașinile aflate în locurile de parcare amenajate și semnalizate corespunzător, destinate persoanelor cu handicap.

CUM RĂMÂI FĂRĂ MAȘINĂ

Potrivit regulamentului, ridicarea vehiculului se dispune, în scris, prin dispoziţia de ridicare de către agentul constatator, poliţistul rutier sau poliţistul local. Dispoziţia de ridicare trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: data, ora şi locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului care dispune măsura tehnico-administrativă, precum şi unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului, menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numărul de înmatriculare şi marca vehiculului, precum și numărul şi seria sigiliilor aplicate pe caroseria vehiculului de către prestator. Ridicarea vehiculelor nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane sau a animalelor de companie. Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane sau a animalelor de companie în vehicul, nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau a punerii în executare a măsurii tehnico-aministrative de ridicare. Totodată, trebuie știut faptul că nu se va dispune ridicarea vehiculului aparţinând unei instituţii care desfașoară o acţiune de intervenţie sau misiune cu caracter de urgenţă (Poliție, Ambulanță, Pompieri, etc).

CUM SUNT TRANSPORTATE ȘI DEPOZITATE MAȘINIRE RIDICATE

Regulamentul conține o serie de prevederi legate de sesizarea cazurilor în care mașinile sunt parcate neregulamentar. Astfel, potrivit documentului, cetăţenii pot sesiza existenţa unor vehicule staţionate sau oprite neregulamentar la dispeceratele Poliţiei Municipiului Constanţa şi Poliţiei Locale. Agenții care au constatat parcarea ilegală a vehiculelor vor executa fotografii, respectiv filmări din care să rezulte data, ora, minutul şi locul, numărul de înmatriculare al vehiculului în cauză şi, când este cazul, indicatorul de interzicere a staţionării. După minim 5 minute se execută al doilea set de fotografii și filmări, în aceleaşi condiţii. În ceea ce privește transportul vehiculului ridicat, această activitate se realizează de către SC Confort Urban SRL, conform prevederilor legale în vigoare. Trasportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul autoturismului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheluielilor efectuate. în acest caz, se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare. Procedura privind ridicarea vehiculului se consideră finalizată în momentul în care toate cele 4 roţi ale vehiculului ridicat se află pe platforma autospecialei de ridicări. Depozitarea se face în spaţii corespunzătoare, special amenajate în condiţiile legii. Operatorul care efectuează serviciul de ridicare, transport şi depozitare descarcă vehiculul şi îl plasează cu atenţie în depozit şi răspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare în condiţiile prevăzute de lege. Programul de restituire a vehiculelor depozitate se asigură prin serviciu continuu pe durata a 24 de ore. Constănțenii își pot recupera mașinile din parcul auto situat în municipiul Constanța, strada Caraiman, nr.1, dar, doar după ce au achitat taxele prevăzute prin HCLM 399/ 2018 și numai în prezența unui polițist local. Taxele ce vor fi achitate sunt următoarele: tarif ridicare mașini - 450 de lei, tarif transport mașini - 120 de lei, tarif depozitare mașini/zi - 60 de lei. În situaţia în care vehiculul nu este revendicat de către proprietar sau de deţinătorul legal, după expirarea unui termen de 30 de zile de la data depozitării se demarează procedura privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ teritoriale.



12