Atenție! Creditarea, tot mai scumpă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Robor prinde din urmă inflația

Atenție! Creditarea, tot mai scumpă!

Economie 16 Aprilie 2018 / 18:14 643 accesări
Începând cu 2010, Robor la trei luni a fost constant mai mare decât rata inflației. Drept urmare, e de așteptat ca indicatorul să crească și-n 2018

Începând cu 2010, Robor la trei luni a fost constant mai mare decât rata inflației. Drept urmare, e de așteptat ca indicatorul să crească și-n 2018

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a ajuns luni la 2,13% pe an, cel mai înalt nivel din decembrie încoace. Analiștii financiari avertizează că indicatorul va continua să crească, pentru a prinde din urmă inflația, iar asta va scumpi tot mai puternic creditele în monedă națională, atât de pentru populație, cât și pentru companii, ceea ce va majora și riscul de intrare în insolvență.

DE AȘTEPTAT Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat luni în piaţa interbancară la 2,13% pe an, de la 2,07% cât era vineri, cea mai mare valoare din ultimele patru luni. În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut până la 2,46%, de la 2,41% vineri. De asemenea, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut de la 2,48 la 2,52%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns la 2,57%, de la 2,53% vineri. Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda, spune, într-un material postat pe blogul său, că majorarea ROBOR la trei luni până la 3,5% ar putea duce la creşterea dobânzii medii la creditele în lei pentru companii până la 6 - 8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de finanţare şi, prin urmare, s-ar mări riscul de intrare în insolvenţă pentru unele firme - „Creşterea costului de finanţare ar trebui să fie o preocupare pentru majoritatea antreprenorilor în perioada următoare, având în vedere că vremea dobânzilor mici a trecut. Inflaţia anuală înregistrată în martie a fost de 5%, majorarea preţurilor fiind cauzată, atât de ofertă, cât şi de avansul cererii. Ultimele estimări oficiale ale Băncii Naţionale a României indică o inflaţie de 3,5% pentru anul în curs, iar consensul analiştilor financiari reflectă aşteptări de majorare a dobânzii de politică monetară până la 3% la finalul anului curent. Nivelul ROBOR la trei luni ar trebui să urce gradual până la 3,5%“.

NORMAL & NECESAR? Șeful AAFBR precizează că nivelul ROBOR la trei luni a depăşit constant inflaţia anuală, diferenţa medie dintre acestea fiind de aproape 1% începând cu 2010 - „Acest lucru este normal şi necesar, pentru evitarea perpetuării unor dobânzi real negative, care au alimentat presiuni suplimentare asupra deprecierii monedei naţionale. În acest context, dobânda medie practicată de sectorul bancar pentru creditele noi contractate în lei de companiile private ar trebui să crească până la 6 - 8% pe parcursul anului curent, comparativ cu o medie de 4,1% înregistrată în 2017“. Ce-i de făcut? Companiile pot să opteze pentru refinanţarea liniilor de credit la o dobândă fixă pentru următorii trei ani. De asemenea, pot să crească ponderea capitalurilor proprii, prin reinvestirea în companie a profiturilor obţinute, conchide Guda - „În ciuda creşterii dobânzilor în perioada următoare, nu cred că asta este principala problemă a companiilor active în România. O firmă competitivă trebuie să reziste ciclurilor economice, care sunt marcate de fluctuaţii ale costurilor de finanţare şi facilității accesului la capital“.

Taguri articol


12