Nu cu mult timp în urmă, în spitale din România, dar în special în Argeș, au fost reclamate cazuri de Sindrom Hemolitic Uremic (SHU), în special în rândul copiilor, fiind înregistrate și 3 decese, afecțiune ce este declanșată de E. Coli. Au fost efectuate mai multe controale în unități de alimentație publică pentru a vedea care a fost sursa îmbolnăvirii copiilor. La un moment dat au fost incriminate produsele lactate Brădet, pentru ca ulterior să se spună că de fapt nu acestea au fost sursa de îmbălnăvire, așa că situația a rămas incertă și în prezent. Între timp, la nivel național a fost implementat un Plan Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală. Astfel, între 25 iulie și 5 august, în cadrul Planului au fost prelevate şi analizate 150 probe, din următoarele categorii de produse: carne (mici, sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată, pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnaţi amestec, pastramă oaie, carne tocată amestec vită porc) şi lapte şi produse din lapte (crud vacă, cașcaval, smântână 15%, iaurt natural 3%, telemea de vacă, telemea proaspătă de oaie, cremă de brânză proaspătă cu verdeaţă, iaurt 0,1%, brânză frământată de vacă). Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din mai multe județe ale țării, printre care și Constanța. ”În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la o probă prelevată din mici din amestec de carne de vită şi oaie. Ca urmare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin a efectuat un control oficial la unitatea care a comercializat acest produs și a dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control. Menţionăm faptul că 24 probe se află în lucru. Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimntelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control. ANSVSA a anunțat că Planul Naţional de Control, demarat în 16 mai, se va desfăşura până pe 31 decembrie 2016.