Înspre vară, de la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie şi iulie (şi uneori chiar şi până în septembrie) există marele grup al polenului de graminee care este reprezentat de majoritatea ierburilor. Alergiile pot fi cauzate de polen sau mucegaiurile de flori, dar cel mai frecvent incriminat este polenul. Iată ce înseamnă aceste alergii la polen, care sunt simptomele, dar şi cum le putem trata. Alergia este o reacţie a unui organism care îşi exercită proprietăţile imunităţii, de protecţie, creând o reacţie de inflamaţie, la nivelul ţesuturilor cu bariere (precum pielea şi mucoasele) contra unor substanţe care sunt tolerate de toată lumea, în afară de alergicul propriu-zis. "Cu alte cuvinte, alergia este un exces de zel al imunităţii. Deci, imunitatea nu se exercită aşa cum este la omul normal împotriva unor duşmani cum ar fi virusurile, bacteriile, ciupercile şi celulele tumorale, ci se exercită şi asupra unor substanţe inocente, care practic nu deranjează pe nimeni în afară de aceşti bolnavi alergici", a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. dr. Bradu Iamandesc, medic primar alergolog. Cea mai mare parte a populaţiei suferă de alergiile la polen care afectează căile respiratorii, mucoasa bronhiilor, cauzând crize de astm, dar şi mucoasa oculară sau nazală, cauzând rinoconjuctivite. O altă manifestare a alergiilor, mai rar întâlnită, este cea care se manifestă pe piele, prezentând forme de urticarie.
"Alergia aceasta cutanată, mai puţin cunoscută, este evident atunci când bolnavii remarcă faptul că după atingerea cu iarba sau cu florile, pe zona respectivă apar nişte manifestări de urticarie", spune medicul. Sunt şi alergii la polen care se manifestă pe tot parcursul anului, numite alergii încrucişate cu substanțe componente asemănătoare ale unor legume şi fructe.
SIMPTOMELE ALERGIILOR
"Sunt cele de rinoconjunctivită, şi anume secreţii nazale, salve de strănuturi, secreţii lacrimale (lăcrimare abundentă a ochilor) şi mâncărime - în termeni ştiinţifici, prurit-, care afectează atât mucoasa nazală, cât şi mucoasa conjuctivală, dar care de multe ori este un simptom pe care îl recunoaşte un doctor avizat. Pruritul este cel mai frecvent întâlnită, când alergia este mai severă și se manifestă sub forma unui prurit faringian care merge până în urechi (mâncărime în gât şi în urechi)", declară doctorul. Aceste manifestări se pot complica, ducând la apariţia crizelor de astm. Sunt cazuri în care astmul nu se mai manifestă sub forma caracteristică de sufocare însoţită de respiraţie şuierătoare, ci de tuse uscată în crize obositoare, adeseori mergând până la vărsături. Această formă este întâlnită mai ales la copii.