Specialiștii anticipează un sezon gripal mai precoce în acest an, susţinând că începerea campaniei de vaccinare antigripală reprezintă un lucru benefic. Preşedintele Societăţii de Microbiologie din România, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat că ”nu avem încă izolate primele tulpini de virus gripal, însă, totdeauna atunci când se intensifică circulația virusurilor care produc infecții respiratorii, de multe ori putem să anticipăm și un sezon gripal mai precoce”. În țară, deja au fost raportate primele cazuri de afecțiuni respiratorii, iar la Constanța sunt deja și 14 persoane spitalizate. Ministerul Sănătății a repartizat pentru județul Constanța 22.400 de doze de vaccin antigripal.
Specialiștii anticipează un sezon gripal mai precoce în acest an, susţinând că începerea campaniei de vaccinare antigripală reprezintă un lucru benefic. Preşedintele Societăţii de Microbiologie din România, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat că ”nu avem încă izolate primele tulpini de virus gripal, însă, totdeauna atunci când se intensifică circulația virusurilor care produc infecții respiratorii, de multe ori putem să anticipăm și un sezon gripal mai precoce”. Prof. univ. dr. Rafila, care este și membru în Comitetul permanent al Biroului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a subliniat că demararea campaniei de vaccinare antigripală mai devreme este și recomandarea OMS. ”Dacă începem mai devreme, atunci avem și șansa unei acoperiri vaccinale mai bune, pentru că, în mod sigur, oamenii vor apela la acest vaccin până la sfârșitul anului sau chiar și în prima lună a anului viitor, în funcție și de contextul epidemiologic”, a adăugat prof. univ. dr. Rafila.
INFECȚII RESPIRATORII
Precizăm că, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică, în săptămâna 3-9 octombrie 2016, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, Infecții Acute ale Căilor Respiratorii Superioare și pneumonii) a fost de 71.812, cu 37,4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (52.258). La Constanța, potrivit specialiștilor Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI), într-o singură sătpămână au fost diagnosticate 19 cazuri de afecțiuni respiratorii, din care 14 persoane au necesitat îngrijrea pe patul de spital.
Reamintim că Ministerul Sănătății (MS) a repartizat pentru județul Constanța 22.400 de doze de vaccin antigripal, potrivit Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța. ”Dozele de vaccin vor fi ridicate de către reprezentanții DSPJ Constanța de la Unifarm în 17 octombrie. DSPJ Constanța îi informează pe medicii de familie că pot ridica vaccinul de la sediul instituției din strada N. Iorga nr. 89, începând cu 18 octombrie, ora 12.00”, potrivit DSPJ. Vaccinarea antigripală se va face, ca și până acum, prin intermediul medicilor de familie. Prioritate la vaccinarea antigripală vor avea bătrânii, copiii, bolnavii cronici, persoanele instituționalizate, personalul medical. Specialiștii susțin că singura metodă de prevenire a gripei este imunizarea cu vaccinul antigripal.