Medicii recomandă prudenţă la mîncare şi băuturi alcoolice şi în aceste zile. Specialiştii nutriţionişti susţin că grăsimea saturată de origine animală distruge arterele, creşte nivelul de colesterol nociv din sînge, împiedică activitatea de dizolvare a cheagurilor, îngroaşă sîngele grăbind producerea atacurilor de cord şi accidentelor vasculare cerebrale, influenţează hormonii favorizînd cancerul de sîn, de prostată şi de colon. De asemenea, grăsimea saturată de origine animală stimulează producerea unor agenţi inflamatorii în organism (prostaglandine şi leucotriene), care deteriorează articulaţiile generînd artrita reumatoidă, astuparea arterelor şi psoriazisul. Mai mult decît atît, grăsimea saturată de origine animală împiedică detoxifierea întregului organism afectînd sănătatea la scară globală influenţînd susceptibilitatea nu numai la cancer, ci şi la bolile de inimă, hipertensiune, bolile de ficat şi, implicit, îmbătrînirea organismului în ansamblu. Nu în ultimul rînd, grăsimile saturate au un efect foarte nociv asupra creierului, respectiv efecte negative majore asupra memoriei şi a capacităţii de învăţare, deoarece afectează hormonul insulină. Astfel oamenii care consumă multe grăsimi saturate tind să dezvolte rezistenţa la insulină. Aceasta înseamnă că insulina devine mai puţin eficientă în procesul de reducere a glucozei în sînge, fapt care determină perturbaţii în utilizarea glucozei în tot organismul, implicit în creier, făcînd posibile deficienţe cognitive. Este bine cunoscut faptul că diabeticii prezintă un nivel ridicat al glucozei în sînge şi insulina ineficientă. Drept urmare, s-a stabilit cu certitudine că persoanele cu diabet de tip I dependente de insulină ca şi cele de tip II care nu sînt dependente de insulină manifestă diferite tipuri de alterări cognitive evidenţiindu-se prioritar probleme de memorie.