Atenție la ce cumpărați! Fructe și legume cu până la 7 pesticide!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
42% dintre produsele analizate

Atenție la ce cumpărați! Fructe și legume cu până la 7 pesticide!

Sănătate 31 August 2016 / 18:03 638 accesări

Medicii recomandă să introducem în alimentația zilnică fructe și legume proaspete, pentru aportul de vitamine pe care îl aduc în organism. Specialiștii de la Asociația Pro Consumatori (APC) susțin însă că fructele și legumele din comerț sunt bogate și în pesticide; potrivit unei analize efectuate, 42% dintre fructele autohtone și 18% dintre legumele pe care le-au verificat în 2015 conțin reziduuri de pesticide. Pesticidele sunt substanțe sau combinații de substanțe care au efecte negative pentru dăunătorii vii ai omului și ai resurselor necesare vieții omului, în special cei din agricultură și zootehnie. Potrivit unui raport întocmit de Autoritatea Națională Fitosanitară, în legume precum pătrunjel frunze, ceapă verde, spanac, salată se pot depista de la 1 la 6 tipuri de pesticide. În același raport se menționează că fructele cu reziduurile de pesticide întâlnite frecvent au fost: strugurii de masă, strugurii de vin, merele, căpșunile, cireșele și caisele, unde se pot depista de la 1 la 7 tipuri de pesticide. ”Nu recomand să folosiți coaja citricelor pentru prăjituri, veți introduce toate aceste substanțe în alimentație. Printre acești conservanți se numără E 230, 231, 233. Mai apoi, peste 20% dintre legumele și cerealele comercializate la noi conțin pesticide, unele toxice pentru creier. Chiar și fructele cunoscute, cum ar fi strugurii sau cireșele, trebuie consumate în sezonul lor și mai puțin din import. Chiar dacă arată mult mai bine, sunt mari și frumoase, fructele din import sunt grăbite în creșterea lor. Dintre legume cele mai lipsite de pesticide sunt varza, ceapa și mazărea, pe când vinetele, roșiile, ardeiul și merele sunt cele mai afectate. Sugerez pacienților mei să consume legume și fructe autohtone, în sezonul lor, și să mănânce cât mai simplu și variat”, a declarat dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică.

CUM NE PROTEJĂM

Printre măsurile de prevenire a efectelor pesticidelor, cea mai comună și comodă este spălarea legumelor și fructelor înainte de consum, majoritatea pesticidelor cu care vin în contact aceste produse având proprietatea de a trece, într-o anumită măsură, în apa de spălare. O altă măsură, relativ comodă, constă în alegerea atentă a mărfii, situație care impune însă o minimă cunoaștere a caracteristicilor acesteia. Un sfat vechi referitor la fructe sugera că acolo unde există semne de viață în fruct (un măr viermănos, adică) e semn că produsul e „bio“. Tot legat de aceste sfaturi atrage atenția îndemnul de a curăța legumele și fructele de coajă, ca măsură a diminuării conținutului de pesticide introduse în organism, plecând de la ideea că cel mai mare conținut de pesticide este localizat în coajă. Or, trebuie considerat și faptul că în coajă sunt concentrate mare parte a conținuturilor de vitamine și de minerale atât de valoroase pentru consumator. Din aceste alăturări de reguli, a rezultat că spălarea fructelor și legumelor este bine să se facă temeinic, chiar cu o perie (unde este posibil), în apă rece (fără produse de spălare!), apoi menținerea produselor spălate în apă rece încă 1 - 2 minute; sfatul de a adăuga puțin bicarbonat de sodiu în apa de repaus este pertinent, la fel ca și cel de a pune puțin oțet în apa respectivă. Mai multe informații puteți afla accesând pagina http://www.apc-romania.ro/ro/i-fructele-si-legumele-autohtone-consumate-de-romani-contin-pesticide/Mzk0LTE.html

Taguri articol


12