Specialiştii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Constanţa continuă acţiunea de consiliere a consumatorilor. Astfel, la cumpărarea produselor alimentare din magazine se recomandă atenţie maximă în special în cazul produselor preambalate. „Acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt, înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru consumator”, spun reprezentanţii CRPC. De asemenea, ei recomandă să se evite achiziţionarea produselor cu ambalajele deteriorate, dar şi să se verifice cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate). “Verificaţi lista ingredientelor respectivelor produse (materiile prime, aditivii care intră în compoziţia acestora, ingredientele cu efecte alergene pentru persoanele care suferă de diferite alergii). E-urile reprezintă codificarea aditivilor alimentari a căror utilizare este permisă şi autorizată din punctul de vedere al siguranţei alimentare în ţările UE şi în ţările care au aderat la acest sistem de codificare. Verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dvs”, mai spun specialiştii, care atrag atenţia să nu se recongeleze un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acestă acţiune (prin menţionare pe etichetă). Nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate; acordaţi atenţie deosebită preţului de comercializare a produselor, acesta trebuie să fie la loc vizibil şi lizibil, precum şi într-o formă neechivocă, uşor de citit. Trebuie să se ştie că preţul trebuie indicat atât pe unitatea de măsură (lei/kg; lei/l etc) cât şi pe unitatea de vânzare; la cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea unui produs. După ce intraţi în posesia bonului de casă se recomandă să se verifice cele înscrise în bon cu mărfurile cumpărate şi, mai ales, să se verifice preţurile, atât preţul pe unitatea de măsură (lei/kg, lei/l etc) cât şi preţul pe unitatea de vânzare.
• PRODUSE VRAC • În cazul produselor alimentare comercializate la vrac se recomandă: la achiziţionarea produselor alimentare nepreambalate, vânzatorul este obligat să furnizeze următoarele informaţii pe un afiş sau etichetă: denumirea produsului, data durabilităţii minimale/data limită de consum (termen de valabilitate), lista ingredientelor cu potenţial alergen şi preţul de comercializare.
• ALIMENTAŢIE PUBLICĂ • La prestarea serviciilor de alimentaţie publică se recomandă: acordaţi o atenţie deosebită stării de curăţenie din unitate (având în vedere faptul că în unele controale ale comisarilor s-au constatat incinte cu pereţi murdari, cu zugrăveala exfoliată, feţe de masă murdare, cu urme ale arsurilor provocate de ţigări, scaune dezlipite, grupuri sanitare murdare, nedotate cu săpun şi hârtie igienică şi în care mirosul de clor este sufocant); analizaţi în lista de meniu afişarea atât a cantităţilor produselor oferite, cât şi a preţurilor aferente, având în vedere că s-au constatat cazuri în care preţul era raportat la 100 g de produs, porţia oferită spre consum fiind mult mai mare cu efectul preţului majorat proporţional fără a se asigura informarea consumatorului în acest sens, De asemenea, analizaţi modul de prezentare a personalului de servire (echipamentul de protecţie, curaţenia mâinilor, prezenţa tăieturilor etc). “Uitaţi-vă cu atenţie, în lumină, la gradul de curăţenie a paharelor existente pe masă; analizaţi gradul de curăţenie a tacâmurilor; analizaţi organoleptic felurile de mâncare aduse, iar dacă aveţi suspiciunea de produs alterat, refuzaţi mâncarea. În cazul fripturilor, prezenţa unor zone “mai arse” poate masca un anumit grad de alterare a cărnii din care a fost preparată. Deşi este greu de apreciat, în cazul în care aveţi de la început suspiciuni privind cantitatea netă a porţiei, refuzaţi produsul şi solicitaţi cântărirea acestuia”, mai precizează comisarii CRPC.