Atenţie la conservele de carne!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atenţie la conservele de carne!

Politică 30 August 2008 / 00:00 681 accesări

Agenţii economici care au încălcat reglementările de etichetare şi comercializare a conservelor de carne au fost amendaţi, potrivit rezultatelor controlului efectuat la jumătatea lunii august de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), cu 874.300 de lei. În total, au fost verificate peste 44.000 de conserve de carne, comercializate de 451 de operatori economici, 188 dintre aceştia fiind amendaţi contravenţional, în urma controlului. În plus, inspectorii ANPC au retras de la vînzare 304 kilograme de conserve din carne, în valoare de aproximativ 28.000 lei, iar alte 16.000 de kilograme de conserve, în valoare de aproape 150.000 lei, au fost oprite temporar de la comercializare, pînă la remedierea deficienţelor. Ca urmare a inspecţiei, s-a constatat că 34% din cantitatea de conserve din carne controlată nu respecta prevederile legale referitoare la informarea consumatorilor. Cîteva dintre neregulile sancţionate de ANPC au fost inducerea în eroare a cumpărătorilor cu privire la conţinutul conservei, înscrierea neconformă a denumirii sub care se vinde produsul, lipsa tuturor elementelor de identificare-caracterizare (fără etichete sau cu etichete rupte), înscrierea neconformă a termenului de valabilitate, lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare-caracterizare şi etichetarea nutriţională incompletă. Cu privire la calitatea conservelor, inspectorii ANPC au găsit, de asemenea, numeroase nereguli, între care nerespectarea reţetei de fabricaţie şi comercializarea conservelor în ambalaje deformate, cu pete de rugină sau cu data durabilităţii depăşită. Rodica Mocanu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (IRPC) Constanţa, a declarat că, la nivelul judeţului nu s-au efectuat încă astfel de controale. Reprezentanţii ANPC recomandă consumatorilor ca în momentul în care cumpără alimente conservate, în special conserve de carne sau peşte să verifice mai întîi dacă termenul de garanţie este valabil şi dacă produsul a fost păstrat în condiţiile specificate pe ambalaj. În cazul în care consumatorii constată că nu se respectă aceste condiţii, ei se pot adresa inspectorilor din cadrul IRPC Constanţa.



12