Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorilor Bunei Vestiri și a Floriilor. Având în vedere consumul tradițional de pește cu ocazia acestor sărbători, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, ne sfătuiește să nu cumpărăm pește și produse din pește din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și să achiziționăm un produs neconform sau chiar nesigur care poate să ne afecteze sănătatea.
Pentru ca peștele și produsele din pește să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să aveți în vedere următoarele, spune directorul ANPC:
- Acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o prima apreciere asupra gradului de prospețime;
- Nu achiziționați produse cu suprafața mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi etc.;
- Refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare;
- Urmăriți modul de etichetare a peştelui și produselor din pește și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Refuzați să cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau dacă această este modificată sau depășită;
- La cumpararea peştelui și produselor din pește, solicitați și păstrați bonul de casa pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.
Avertizez consumatorii că în anii anteriori, inspectorii ANPC au găsit la comercializare produse neconforme, precum:
- chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață, burta moale umflată - amestecat cu chefal care era proaspat și fără deficiențe;
- crap proaspăt care prezenta semne vizibil de alterare (ochii retractați în orbite și burta moale), produsul era în afara datei limita de consum;
- scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, datorită devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific;
- macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;
- conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g și un conținut de pește de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut;
- conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”) aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis;
- file Pangasius cu glazura protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat după decongelare o proporție de glazură de pește 28%;
- cod congelat, proveniență Spania pe a cărui etichetă se declara glazură „0”, iar în urma analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;
- produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și neînscrierea datei durabilității minimale pe etichetă;
- utilizarea de denumiri improprii / mențiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunare, baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).
O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezenta modificări organoleptice - solzi desprinși, consistență flască a muşchiului, pește și produse din peste depozitate în afara spațiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropiu și neautorizat, pește sărat (sprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.