Atenţie la... Dunăre!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bilanţ tragic în Europa

Atenţie la... Dunăre!

Eveniment 05 Iunie 2013 / 00:00 707 accesări

În contextul violentelor inundaţii din Europa Centrală, unde bilanţul dezastrelor este tragic, cele mai afectate ţări fiind, în principal, Germania, Cehia şi Austria, premierul Victor Ponta a cerut, ieri, miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu să fie pregătiţi în cazul în care nivelul Dunării va depăşi cotele de atenţie în România. \"Am văzut că sunt inundaţii foarte mari pe cursul superior al Dunării. Dacă semnalele sunt că am putea avea probleme şi în România, vreau să vă pregătiţi din timp”, a declarat Ponta, făcând referire la ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga, dar şi la vicepremierul Liviu Dragnea. „ (...) discutaţi cu autorităţile din zona dunăreană, să vedem, să luăm măsuri, dacă e nevoie pentru diguri să acordăm banii necesari, pentru că nu vreau să ne trezim când deja e apă în România. Vreau să luăm măsuri, dacă va fi cazul. Sper să nu fie, dar oricum e important să fim pregătiţi\", a mai spus primul-ministru, la începutul şedinţei de Guvern.

DEZASTRU ÎN EUROPA Cel puţin şapte persoane au murit şi mai multe erau date dispărute, luni, în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale care s-au abătut asupra Europei Centrale, unde mii de locuinţe au fost evacuate. Premierul Ungariei Viktor Orban a decretat stare de urgenţă ca urmare a inundaţiilor cauzate de nivelul crescut al apelor pe Dunăre, stare ce a intrat în vigoare ieri după-amiază. Potrivit unor date primite din Austria, niveluri record sunt aşteptate pe Dunăre începând de astăzi, a anunţat premierul ungar, după o reuniune a unei comisii guvernamentale de coordonare pentru inundaţii. Cea mai gravă situaţie urmează să fie la sfârşitul săptămânii, a adăugat responsabilul ungar. Şi în România, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (care are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată, din Reading, Anglia - n.r.), până pe 16 iunie va ploua.

VIITURĂ ISTORICĂ PE DUNĂRE Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Daniela Rădulescu, a explicat că, în urma precipitaţiilor căzute în bazinul superior al Dunării, s-a format o viitură istorică, care se propagă în aval, însă pe sectorul românesc al fluviului nu vor exista pagube. \"Într-adevăr, în bazinul superior al Dunării a plouat foarte mult. Sunt cantităţi care au atins 150 de milimetri pe arii extinse şi local 250 - 300 de milimetri, o cantitate foarte importantă de precipitaţii. S-a format o viitură istorică pe Dunăre care se propagă acum pe fluviu, în aval. În acest moment, la intrarea în ţară, la Baziaş, avem 7.100 de metri cubi pe secundă, este o valoare aproape de media lunii iunie, respectiv 6.400 de metri cubi pe secundă\", a spus Rădulescu. Aceasta a mai arătat că este anticipat un maxim al undei de viitură pe Dunăre, la Baziaş, care va fi înregistrat în intervalul 13 - 15 iunie, echivalând cu un debit de aproximativ 10.500 de metri cubi pe secundă. Nici această valoare nu este \"una care să sperie\", fiind mai mică decât valoarea debitului înregistrată în intervalul 11 - 13 aprilie, de 11.900 de metri cubi pe secundă, care a însemnat emiterea de cod portocaliu, potrivit directorului INHGA.



12