Atenţie la gingivită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atenţie la gingivită

Monden 22 August 2011 / 00:00 579 accesări

Femeile care doresc să rămână însărcinate trebuie să fie foarte atente şi la sănătatea lor buco-dentară. Un studiu realizat recent arată că gingivita întârzie cu două luni, în medie, procrearea. Afecţiunile parodontale ating ţesuturile de susţinere a dinţilor, îndeosebi gingiile. Cercetători australieni de la Universitatea Australiei de Vest s-au ocupat de o posibilă legătură între aceste boli şi dificultăţile cu care se confruntă femeile care vor să fie mame. Lucrările lor au confirmat faptul că fumatul şi greutatea în exces întârzie semnificativ procrearea. După observarea unui grup de circa 4.000 de femei însărcinate, s-a constatat că cele care s-au străduit mai mult de 12 luni să rămână însărcinate aveau în număr mare gingivită. Femeile care aveau o afecţiune parodontală s-au străduit 7,1 luni să rămână însărcinate, cu două luni mai mult decât durata medie. Specialiştii au ajuns la concluzia că boala parodontală are o influenţă echivalentă, în această situaţie, cu cea a obezităţii. Explicaţia ar consta în procesul inflamator, cu consecinţe infecţioase. În orice caz, viitoarele mămici trebuie să se îngrijească mai mult de sănătatea loc buco-dentară.

Potrivit unui studiu recent, cercetătorii americani le recomandă tuturor părinţilor să înceapă să se îngrijească de gingiile bebeluşilor lor mult mai devreme, după ce au descoperit câteva sute de bacterii în cavităţile bucale ale bebeluşilor. Părinţii trebuie să cureţe gingiile bebeluşilor, încă înainte de apariţia dinţilor acestora, pentru a preveni apariţia problemelor dentare ale copiilor lor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de Universitea Illinois din SUA. Mamele ştiu deja, în general, că trebuie să perieze dinţii de lapte ai bebeluşilor lor, încă din momentul în care aceştia încep să iasă, în jurul vârstei de şase luni. Studiul s-a concentrat asupra bebeluşilor care încă nu aveau dinţi, spre deosebire de cele mai multe dintre studiile anterioare, realizate pe copii mai mari, care aveau deja carii dentare. Savanţii americani au folosit un test ADN pentru a examina întreaga populaţie de bacterii din cavităţile bucale ale bebeluşilor. Au descoperit astfel mult mai multe specii de bacterii decât bănuiau şi consideră că descoperirea lor face ca riscul de apariţie a cariilor dentare să fie mult mai mare.

Părinţii sunt sfătuiţi, totodată, să limiteze consumul de alimente şi de băuturi ce conţin zahăr fermentabil la cantităţi minime. Descoperirea cercetătorilor americani este mai puţin susceptibilă de a fi aplicată la bebeluşii care sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare naturală în primele şase luni de viaţă. Acest lucru se datorează faptului că laptele matern conţine anticorpi şi antitoxine, în timp ce laptele praf pentru sugari poate avea un conţinut ridicat de zahăr. În SUA, 40% dintre copii au deja carii dentare în momentul în care împlinesc vârsta de trei ani.

Taguri articol


12