Lacul de unghii, element cosmetic indispensabil pentru multe femei, ar fi dăunător pentru sănătate deoarece conține un plastifiant suspectat că acționează ca un perturbator endocrin, arată un studiu publicat în revista ”Environment International”.
Perturbatorii endocrini sunt substanțe care acționează asupra regularizării hormonale umane, fiind suspectați că provoacă efecte nefaste îndeosebi în privința dezvoltării fiziologice a persoanelor expuse în perioada intrauterină. Vinovat ar fi un compus chimic numit trifenil fosfat (TPHP), utilizat pentru a face lacul de unghii mai rezistent și pentru a-i îmbunătăți comportamentul. TPHP s-a generalizat la înlocuirea dibutil-ftalatului (folosit și în vopsele și cerneluri), acuzat că ar fi un perturbator endocrin, însă nici acesta nu este complet inofensiv: potrivit unor studii, substanța ar afecta sistemul hormonal și reproducerea umană. Un grup de cercetători de la Duke University din Carolina de Nord, SUA, a constatat că lacul de unghii favorizează expunerea la această substanță. Ei au observat că produsul trece de bariera pielii (de la nivelul unghiilor), ajungând într-o concentrație destul de ridicată în urina femeilor, până la 14 ore după ce și-au dat cu lac pe unghii. Cercetătorii au ajuns la acest rezultat după ce au analizat eșantioane de urină de la 26 de femei, strânse înainte și după aplicarea unui lac de unghii care conținea 1% TPHP. A fost măsurat apoi nivelul de DPHP (care se formează când corpul asimilează TPHP) din eșantioane.
Potrivit Environmental Working Group, asociație americană de protejare a mediului și consumatorilor, care a fost implicată în studiu, TPHP ar figura în compoziția a jumătate din lacurile de unghii vândute pe piața americană, uneori, prezența sa nefiind menționată pe etichetă. Asociația a lansat o petiție, solicitând ca perturbatorii endocrini să nu mai fie folosiți în lacurile de unghii.
Citește și:
Primești o manichiură gratuită și faci și o faptă bună!
Cursuri gratuite de machior și frizer
Cursuri gratuite pentru șomeri
Produsele cosmetice utilizate de mame reduc inteligența fetușilor?!