Atenţie la masa de Revelion!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atenţie la masa de Revelion!

Sănătate 30 Decembrie 2010 / 00:00 496 accesări

Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alimente şi de alcool în noaptea de Revelion, dar şi în zilele Anului Nou, precum şi multă mişcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăviri. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS), consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiuneaa arterială şi obezitate. Specialiştii spun că organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, cum ar fi cârnaţi, caltaboş, slănină, tobă etc.. Aceste preparate trebuie consumate cu moderaţie, mai ales seara. E bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, preparate la cuptor sau pe grătar. La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele şi fructele. În perioada sărbătorilor de iarnă, alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minimum 300 g), fructe (minimum 450 g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanţie afişat pe ambalaj. Pentru ca organismul să funcţioneze bine, pe lângă o alimentaţie cât mai echilibrată, este recomandat exerciţiul fizic de cel puţin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele care au afecţiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi luarea unor măsuri profilactice suplimentare. Directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, atrage atenţia că masa îmbelşugată înseamnă digestie îngreunată. Aproape toate felurile tradiţionale de mâncare sunt preparate din ingrediente incompatibile, din îmbinarea cărora rezultă alimente greu de digerat, hipercalorigene, care stropite generos cu alcool pot trimite de urgenţă la spital, atrage atenţia specialistul. Consumul moderat de alcool nu este periculos, problemele apar atunci când se depăşeşte limita, susţine dr. Mencinicopschi.



12