Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă: cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii ANSVSA, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă. În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare, potrivit ANSVSA. ”S-au întâlnit situaţii în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari”, atenționează veterinarii.
SACRIFICAREA PORCULUI!
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi al salubrităţii cărnii obţinute, pot avea consecinţe grave: dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare; da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate; asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.
NU CONSUMAŢI CARNEA ŞI NU O PREPARAŢI PÂNĂ NU OBŢINEŢI DE LA MEDICUL VETERINAR REZULTATUL NEGATIV AL EXAMINĂRII PENTRU TRICHINELLA SPP.
Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.Comercializarea cărnii de porc neexpertizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.
COMERCIALIZAREA PORCILOR VII ÎN TÂRGURI, CU RESPECTAREA PREVEDERILOR LEGALE
Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar, ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator sunt permise cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar-veterinar şi supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.
SUNT INTERZISE SACRIFICAREA PORCILOR ŞI COMERCIALIZAREA CĂRNII ÎN TÂRGURILE DE ANIMALE ŞI ÎN VECINĂTATEA ACESTORA!
Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar-veterinar, la "samsari" sau în alte locuri neaprobate sanitar-veterinar. Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
ATENȚIE! În cel mai scurt timp, ANSVA anunță că vor fi postate pe paginile web al fiecărei DSVSA județene adresele spațiilor special amenajate și ale Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor unde se poate efectua exemenul trichineloscopic, precum și programul de funcționare al acestora.