În preajma sărbătorilor de iarnă, specialiştii Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu mare stricteţe, înainte să consume carnea de porc. Atît veterinarii, cît şi medicii, atrag atenţia să controleze trichineloscopic carnea de porc înainte de consum. Carnea trebuie să fie achiziţionată numai din centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să se respecte recomandările acestora. Doctorii sînt de părere că oamenii trebuie să renunţe la obiceiurile culinare riscante, cum ar fi consumul de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic. Populaţia este atenţionată, totodată, că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii, nu distrug larvele. Ei recomandă persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele bolii, să se prezinte la medic. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal. Majoritatea infecţiilor sînt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sînt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Este bine de ştiut că boala nu se transmite interuman. În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vînat, toate persoanele sînt rugate să se prezinte de urgenţă la medicul de familie. Ultimul caz de trichineloză semnalat la Constanţa s-a înregistrat în vara acestui an. Precizăm, de asemenea, că în anul 2007, la Constanţa, nu a fost semnalat niciun caz de trichineloză, potrivit conducerii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, în vreme ce în anul 2006, 18 persoane au fost infestate cu trichineloză, la pomana porcului.