În perioada verii, produsele perisabile sînt în atenţia inspectorilor Oficiilor pentru Protecţia Consumatorilor. Secretarul de stat Dan Vlaicu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, prezent zilele trecute pe litoral, a reamintit că în această perioadă există riscul ca turiştii, dar nu numai, să achiziţioneze produse alimentare necorespunzătoare, şi asta din cauza condiţiilor improprii de depozitare. Astfel, inspectorii Protecţiei Consumatorului recomandă, la cumpărarea alimentelor din magazine, următoarele: verificarea datei durabilităţii minimale a produsului; verificarea listei ingredientelor respectivului produs; respectarea temperaturii la care trebuie depozitat produsul alimentar ales. Totodată, ei recomandă ca produsele alimentare să nu fie decongelate şi recongelate înainte de consum, dacă producătorul interzice această acţiune. La consumarea îngheţatei, specialiştii recomandă următoarele: o atenţie maximă la condiţiile de depozitare atît în magazinul de desfacere, cît şi la domiciliu. Este bine să se ştie că produsele alimentare congelate, deci şi îngheţata, trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gust şi miros nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Inspectorii spun, de asemenea, că nu trebuie achiziţionate produse pentru care există suspiciuni că au fost decongelate şi apoi recongelate. Se mai recomandă: atenţie maximă la modul de prezentare a ambalajului şi să nu se achiziţioneze produse la care se constată că ambalajul este murdar sau nu este închis etanş.
Alina GHENCEA