Rechinii care au ucis şi rănit turiştii în Marea Roşie, în apropierea staţiunii Charm el-Cheikh din Egipt, au fost hrăniţi ilegal, apoi au fost înfometaţi. ”Momentul şi locul a trei atacuri care au avut loc într-o săptămână par să indice faptul că rechinii au fost obişnuiţi să fie hrăniţi de cineva care apoi a încetat să mai facă acest lucru, ceea ce i-a determinat să-şi caute altă pradă. Este explicaţia cea mai probabilă”, a afirmat un expert egiptean. Atacurile au avut loc după-amiaza, ceea ce lasă de înţeles că erau obişnuiţi să fie hrăniţi la această oră. O echipă de experţi străini s-a deplasat, ieri, în Charm el-Cheikh, pentru a se alătura anchetei şi pentru a încerca să determine ce ar putea atrage rechinii atât de aproape de coastă. Doar scafandrilor profesionişti li s-a permis să intre în apă, autorităţile locale precizând că atacurile nu i-au vizat pe înotătorii profesionişti sau pe cei care făceau scufundări. Duminică, un rechin a ucis o septuagenară germană în faţa turiştilor îngroziţi din această staţiune, care atrage, în fiecare an, între trei şi patru milioane de turişti şi care constituie unul dintre pilonii turismului egiptean. În 30 noiembrie şi 1 decembrie, trei turişti ruşi au fost atacaţi şi răniţi grav. După aceste două atacuri, autorităţile au anunţat că au capturat doi rechini şi plajele au fost redeschise sâmbătă, în ciuda avertismentului unei asociaţii locale, potrivit căreia un rechin încă ar fi liber.
Atacurile rechinilor nu sunt frecvente în Marea Roşie. Când se întâmplă, mulţi dau vina pe oamenii care intervin în zonă, schimbând echilibrul fragil al ecosistemului. Pescuitul necontrolat şi hrana aruncată de turişti din ambarcaţiuni pot altera viaţa normală a vietăţilor marine. Sunt acuzate şi autorităţile care nu protejează plajele, dacă există pericol şi turiştii care nu sunt preveniţi în aceste cazuri. Pentru a evita astfel de atacuri trebuie urmate câteva sfaturi:
1. Nu pătrundeţi într-o zonă rezervată rechinilor: locurile pline de bancuri de peşte, foci sau altă pradă cu care aceste vietăţi se hrănesc. Altminteri puteţi deveni o pradă, la rândul vostru.
2. Nu faceţi baie în mare, după-amiaza sau seara. Atunci ies rechinii să vâneze.
3. Fiţi mereu în alertă, înotaţi în grup şi nu vă separaţi niciodată. În grup puteţi părea un peşte mai mare şi este posibil ca rechinului să-i fie teamă să atace.
4. Nu intraţi în apă cu o rană deschisă. Mirosul sângelui este o invitaţie la masă pentru rechini.
5. Nu înotaţi în apele tulburi. Vizibilitatea este mică pentru om, dar nu şi pentru rechini şi puteţi avea o întâlnire neplăcută.
6. Nu folosiţi echipament nautic, precum labele de scafandru care pot fi confundate cu un peşte.
7. Dacă faceţi scufundări, nu ieşiţi la suprafaţă decât dacă nu aveţi încotro. Este mai bine să fiţi la acelaşi nivel cu rechinul, căruia îi place să înhaţe prin surprindere ceea ce este deasupra lui.
8. Odată ajunşi la suprafaţă, înotaţi calm şi liniştit şi nu intraţi în panică. Dacă bateţi apa, atrageţi mai mult atenţia.
9. Când vine barca de salvare, nu vă precipitaţi, urcaţi repede şi cât se poate de calm, fără să atrageţi atenţia.
10. Dacă nu aţi urmat niciunul din sfaturile de mai sus şi v-aţi întâlnit cu rechinul, nu rămâneţi pasivi. O lovitură bine plasată la cap, ochi sau bot ar putea să-l năucească şi să-l facă să renunţe.