Medicii atrag atenţia că în acest sezon se produc unele modificări la nivelul aparatului digestiv, de vină fiind regimul alimentar, în principal. Şeful Clinicii de Gastroenterologie de la Institutul clinic “Fundeni”, prof. dr. Mircea Diculescu, spune că “schimbările regimului alimentar produc cele mai multe din efectele asupra aparatului digestiv”. “În mod tradiţional, apariţia recoltelor de fructe de toamnă (struguri, prune), care puteau să ducă la boli diareice acute, nu mai constituie problema de sezon odată cu occidentalizarea stilului nostru de viaţă şi existenţa fructelor şi legumelor de import pe tot timpul anului. Trebuie doar să ţinem cont de principiile elementare, adică să spălăm bine fructele şi legumele consumate proaspete. Orice regim monoton poate duce la dezechilibre ale florei intestinale”, spune prof. dr. Mircea Diculescu. În altă ordine de idei, specialistul spune că o problema particulară în România o constituie, în perioada toamnei târzii, apariţia “turburelului”, adică a vinului nou. “Un pahar de vin, din când în când, nu are de ce să facă rău aparatului digestiv, în afara persoanelor care se ştiu cu probleme de ficat (steatoze, hepatite sau ciroze hepatice). Excesul poate fi dăunător chiar şi ficatului şi pancreasului aparent sănătoase. Vinul incomplet fermentat poate da diarei acute. Nu trebuie să uităm că şi distilatele din prune sau alte fructe (ţuica, rachiul), chiar dacă sunt curate, adică fără adaos de alcool industrial, tot băuturi alcoolice sunt. Aceeaşi precauţie este necesară”, recomandă specialistul gastroenterolog.