Atenţie la repartizarea consumului de Gcal în asociaţii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Certitudine Facturile RADET, mai mici decât în decembrie

Atenţie la repartizarea consumului de Gcal în asociaţii!

Eveniment 18 Februarie 2014 / 00:00 3596 accesări

După ce, în ianuarie, constănţenii au primit facturile la încălzire pe decembrie în baza unui calcul făcut pe 40 de zile de consum estimat, fapt care a explodat valoarea totală a întreţinerii la unele asociaţii, acum ei îşi vor primi facturile diminuate, aşa cum a promis RADET Constanţa la începutul lunii. Ieri, directorul RADET Constanţa, Ilie Rachieru, a anunţat că facturile din ianuarie au fost, în medie, cu 36,51% mai mici decât în decembrie anul trecut. „Facturile au fost regularizate la zi. Citirile de gigacalorimetre s-au făcut în perioada 22 - 27 ianuarie. În funcţie de data la care s-a realizat citirea, există asociaţii de proprietari la care consumul este mai mic cu 40%, în timp ce la altele, chiar şi cu 50%. Pe de altă parte, există şi asociaţii unde factura poate fi egală cu cea pe decembrie sau chiar puţin mai mare, dar şi acestea vor fi regularizate. Pot spune că 90% dintre asociaţii au reduceri mai mari de 30% faţă de ultima lună a anului trecut”, a declarat Rachieru.

EXEMPLE CONCRETE La Asociaţia de Proprietari Ovidiu, pe decembrie s-au consumat 51,56 Gcal, iar pe ianuarie, 33,49 Gcal. La o altă Asociaţie de Proprietari, SICIM nr. 66, pe decembrie s-au consumat 53,95 Gcal, iar pe ianuarie - 29,55 Gcal. La polul opus se află Asociaţia de Proprietari 486, unde în decembrie s-au consumat 60,86 Gcal, iar în prima lună din 2014 au fost 61 Gcal. Dar există o explicaţie: „Citirea s-a efectuat mai târziu, motiv pentru care extrapolarea a fost mai mică”, potrivit lui Rachieru.

SESIZĂRI Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, însă, s-au speriat şi, preventiv, au început să depună sesizări la RADET, prin care atenţionau că şi în ianuarie vor avea de plătit mai mult la căldură. N-a fost aşa. Rachieru a declarat că cei de la asociaţii s-au grăbit, demonstrând că, de fapt, facturile au valori mai mici.

ÎMPĂRŢIREA ENERGIEI TERMICE PE APARTAMENTE În altă ordine de idei, a afirmat Rachieru, principala problemă semnalată de locuitorii oraşului este împărţirea energiei termice pe apartamente. Acest lucru se practică atât la blocurile care au repartitoare de cost, cât şi la cele care nu au repartitoare. La această situaţie se adaugă blocurile care au apartamente fără branşamente sau care s-au debranşat ilegal. Instalaţia termică a unui bloc este compusă din conductele aflate la subsol, cele pe verticală, care traversează apartamentele, racordurile şi caloriferul. Aceste conducte reprezintă 30% din suprafaţa radiantă a instalaţiei unui bloc. Restul de 70% reprezintă suprafaţa radiantă a caloriferelor. „Insist ca asociaţiile de proprietari să calculeze un consum fix care să fie de minim 30%, iar restul de 70% să fie un consum variabil. Acest consum fix ar trebui să-l plătească inclusiv cei care s-au debranşat de la sistemul de termoficare. Dacă împărţirea energiei termice pe apartamente ar fi una normală, atunci nu ar exista discuţii. Oamenii reclamă că le-a venit mult de plată pe apartament, nu pe bloc. Împărţirile sunt făcute o dată de către administrator şi încă o dată de către firmele care se ocupă cu repartitoarele de cost”, a spus Rachieru.

CAZ DUBIOS Directorul RADET a prezentat şi cazul unei firme de repartitoare de cost, care a împărţit, spune el, în mod dubios energia termică la 19 apartamente. Un locatar al Asociaţiei de Proprietari nr. 468 de pe bulevardul Aurel Vlaicu a reclamat că firma ISTA (de repartitoare), i-a facturat 4,5 Gcal, din totalul de 16 Gcal consumat în toate apartamentele de pe scară. „Am constatat că firma a distribuit 90% din consum doar către trei apartamente care aveau repartitoare de cost şi care nu au închis căldura, în condiţiile în care consumul mediu pe locuinţă era de 0,8 Gcal. E adevărat că unii aveau robinetele închise, dar nu se poate ca energia termică să fie repartizată doar pe apartamentele care au robinetele deschise. Este ceva în neregulă”, a spus Rachieru. În cazul firmei ISTA, el a declarat că, în primă instanţă, se va discuta cu reprezentanţii acesteia, iar dacă nu vor rezolva problemele invocate de către constănţeni, va fi sesizată Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, pentru a i se retrage licenţa. „Recomandăm constănţenilor care remarcă astfel de anomalii să ne sesizeze. Ne angajăm ca petiţiile lor să ajungă acolo unde trebuie”, a spus Rachieru.

Directorul a precizat că mai există o problemă delicată la aceste repartitoare, pe care mulţi oameni nu o ştiu. „La 90% dintre aparate se face autocitire, iar unele funcţionează sau nu. Celui care este cinstit şi dă numărul total de puncte îi vin 4 Gcal, alţii, care spun că vedem noi ce facem cu repartitorul, dau mai puţin. Şi atunci, împărţirea este una aleatorie, care nu are nimic în comun cu realitatea”, a arătat Rachieru. Chiar dacă unii susţin că aparatele trebuie verificate din punct de vedere metrologic, Rachieru spune că nu este nevoie, pentru că nu sunt aparate de măsură, ci doar cele ale RADET necesită o asemenea măsurătoare. Repartitoarele trebuie totuşi verificate de către firmă, pentru că pot da erori. „Sunt convins că, de la montarea lor, nimeni nu s-a mai uitat la ele”, adaugă directorul.



12