Atenție la statul prelungit în picioare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atenție la statul prelungit în picioare!

Lifestyle 02 Octombrie 2015 / 14:38 944 accesări

Statul prelungit în poziția așezat este cunoscut pentru efectele sale nefaste asupra organismului, însă nici poziția în picioare prea mult timp nu este lipsită de riscuri.

În privința poziției pe scaun la locul de muncă, recomandările sunt clare: cei care sunt în această situație trebuie să se ridice din când în când și să meargă câțiva pași. Numeroase studii au demonstrat consecințele nefaste ale acestei poziții, atât pentru sănătatea cardiovasculară, cât și pentru metabolism (diabet etc.). În schimb, statul prelungit în picioare a beneficiat de mai puțină atenție până acum. O echipă de cercetători elvețieni de la Școala politehnică federală din Zurich a realizat un experiment destul de interesant, care arată că, și în acest caz, consecințele pot fi serioase.

Voluntari sub 30 de ani și peste 50 de ani au simulat o zi de lucru stând în picioare, cu pauze de câte cinci minute, în timpul cărora se puteau așeza, și un dejun de 30 de minute. Oboseala musculară și articulară a fost evaluată prin capacitatea de contracție a mușchilor și stabilitatea posturală, completate de o evaluare subiectivă a lipsei de confort. Rezultatele au pus în evidență o oboseală semnificativă după cinci ore de stat în picioare, oboseală care, la acumularea zi după zi, riscă să producă efecte pe termen lung. Deși lipsa de confort autodeclarată se atenuează mult după jumătatea de oră pentru pauza de prânz, semnele obiective ale oboselii persistă. Autorii consideră că activitățile profesionale care impun statul prelungit în picioare pot contribui la dezvoltarea unor tulburări musculo-scheletice care afectează îndeosebi membrele inferioare și spatele. Ei adaugă că este util așezatul pe scaun din când în când, însă esențial este mersul regulat într-un mediu diferit de cel de la serviciu, pentru a ușura structurile musculare prea solicitate și a mobiliza altele. Foarte folositoare sunt mișcările de întindere și flexibilizare, precum și practicarea unei activități fizice care să stimuleze cu blândețe ansamblul mușchilor (de exemplu, înotul).

Citește și:

Știați că...

Aici s-au făcut 50% din intervențiile de chirurgie cardiacă din țară!

Veniți să vă testați gratuit colesterolul și tensiunea arterială!

Diabeticii vor avea acces la insulină de ultimă generație, compensată 100%

O substanță reduce cu 30% mortalitatea din cauza diabetului de tip 2

Taguri articol


12